3bit




To ciasto robiłam dwa razy, na dwa różne sposoby.
Pierwsze ze świeżymi wiśniami i większą ilością jajek, mniejszą kajmaku.
Ostatnio zrobiłam już bardziej zbliżone do oryginału, bez owoców i więcej masy z mleka skondensowanego.

Ciasto bez pieczenia, proste i szybkie.
Ciasto jak 3bit. Każdą jedną warstwę uwielbiam osobno. Razem smakują jeszcze lepiej :-)

***

I have done this cake twice, in two different ways.
First with fresh cherries, more eggs and less condensed milk.
Last time I did it more like the original recipe, without the fruit and more of the delicious caramel cream.

It is a no-bake cake, simple and fast.
Cake like 3bit bar. I love every single layer of it. Together it tastes even better. :-)


3bit ciasto

500g herbatników petit beurre
600g skondensowanego mleka (gotować 2,5godziny całkowicie zanurzone w wodzie)
1litr mleka
3/4 szklanki cukru (w tym cukier waniliowy 4x8g)
250 g masła
4 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jaja
olejek rumowy i migdałowy
600 ml śmietanki kremówki 36 % + 2x8g cukru waniliowego
100 g gorzkiej czekolady, startej

Formę 25x35cm wyłożyć warstwą herbatników. Na nie wylać gotową masę kajmakową i przykryć kolejną warstwą herbatników.
Przygotować budyń: 2szklanki mleka z cukrem zagotować. Resztę mleka wymieszać z jajkami i mąką. Wlać do gorącego mleka, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut, cały czas mieszając. Dodać kilka kropel aromatów. Zostawić do ostygnięcia. Ubić masło na puszystą masę, dodawać porcjami budyń i miksować powoli aż do uzyskania gładkiej masy. Wylać na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników.
Ubić śmietankę z cukrem waniliowym.
Rozsmarować na cieście i posypać czekoladą.
Wstawić do lodówki na przynajmniej jedną noc.

Smacznego!

***


3bit cake

500g biscuits petit beurre
600g condensed milk (boil covered in the water for 2,5 hours)
1litre milk
3/4 glass of sugar (included vanilla sugar 4x8g)
250 g butter
4 tablespoons white flour
5 tablespoons potato starch
4 eggs
almond and rum aroma
600 ml whipped cream 36 % + 2x8g vanilla sugar
100 g pure chocolate, grated

In a baking dish (25x35cm) arrange the first layer of biscuits. Spread the caramel (cooked condensed milk), then another layer of biscuits.
Bring to a boil 2 glasses of milk with sugar. Combine the rest of the milk with eggs and flour. Pour onto the hot milk. Boil for 1 - 2 minutes, whisking all the time. Add a few drops of aromas.
Mix the butter till it gets light and then add the pudding.
Pour the pudding onto the biscuits and cover with biscuits again.
Whisk the whipped cream with vanilla sugar and spread it over the cake. Sprinkle the grated chocolate for decoration Put into a fridge for at least one night.

Enjoy!









***

One thing I know that I have found
Through all the troubles that surround
You are the Rock that never fails, You never fail
[ Lyrics from: http://www.lyricsmode.com/lyrics/n/new_life_worship/everlasting_god.html ]
One thing I know that I believe
Through every blessing I receive
You are the only One that stays, You always stay

You never change, You're still the same
You are the Everlasting God
You will remain after the day is gone and the things of earth have passed
Everlasting God



***
Recipe: adapted from: Moje wypieki

16 comments:

  1. Anonymous23:23

    W którym momencie używasz masła? Pojawia się jako składnik, a nie ma go w przepisie.

    ReplyDelete
  2. Ciasto wygląda po prostu bajecznie i mogę się założyć, że rozpływa się w ustach! Od razu dodaję do ulubionych i wykorzystam przy najbliższej okazji! :)

    ReplyDelete
  3. jest najlepszy, bez 2 zdań

    ReplyDelete
  4. Widziałam to ciasto w sklepach, ale zawsze chciałam zrobić je sama i oto mam okazję :)
    Pysznie wygląda i zapewne smakuje :)
    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  5. Moja teściowa robi je cudownie. Uwielbiam te kalorie, oj uwielbiam.

    ReplyDelete
  6. podziwiam bloga,jak i jego kreatywną autorkę:)zawsze piękne fotografie i ten cenny aspekt religii.

    pozdrawiam!
    m.

    ReplyDelete
  7. uwielbiam to ciasto, nie robiłam nigdy z owocami..
    zdjęcia są obłędne!!!

    ReplyDelete
  8. Uwielbiam właśnie takie ciasta - słodkie i kaloryczne :)
    oczywiście obserwuję!
    Pozdrawiam :*

    ReplyDelete
  9. Pyszne, ale idzie w biodra ostro :)

    ReplyDelete
  10. Wlasnie odkrylam Twoj piekny blog...slicznie tu!

    ReplyDelete
  11. What happened to the ENGLISH Version????

    ReplyDelete
  12. o matko! właśnie weszłam do Ciebie zupełnie przez przypadek i zostaję! przepadłam!

    ReplyDelete
  13. cudownie wygląda:) oczu nie mogę oderwać od tych zdjęć. pycha!

    ReplyDelete
  14. Przepiękne zdjęcia! ; )
    Bardzo ciekawa propozycja na to ciasto.

    ReplyDelete
  15. Najlepszy batonik w formie ciasta!

    ReplyDelete