Birthday Choco Cake

To ciasto miało być zupełnie inne.
Czekoladowe, ale dużo bardziej intensywne i ciężkie.
Ale jako, że było gorąco i słonecznie,
postanowiłam zrobić coś lżejszego.

Ciasto czekoladowe jest bez maki. 
Bardzo delikatne.
Krem z mascarpone i śmietanki jest niezwykle prosty, 
smaczny, i niezawodny.
Owoce nadają ciastu bardzo letni wizerunek :-)

Polecam!

*

This cake was supposed to be a bit different.
Well, also with chocolate, but much more heavy and rich.
But as it was so sunny and hot,
I decided to make something lighter.

The chocolate cake is without flour.
Very light.
Cream with mascarpone - very simple,
tasty and unfailing :-)

Enjoy!




Czekoladowe ciasto z kremem z mascarpone

125 g masła
szklanka cukru pudru
300 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju roślinnego
6 jajek 
2 łyżki kakao gorzkiego
szczypta soli

olejek rumowy

świeże owoce, np. maliny i borówka amerykańska, truskawki 
200 g śmietanki 30%, do ubijania, zimnej
150 g sera mascarpone, zimnego
3 łyżki cukru pudru + do posypania

Czekoladę, olej i masło, rozpuścić (najlepiej w mikrofalówce).
2 jajka i żółtka z pozostałych 4 jajek 
(białka zachować, sprawdzić aby nie było w nich ani odrobiny żółtka). 
oraz kakao, sól. Wymieszać, wlać mieszając roztopioną masę czekoladową. 
Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Ubić pozostałe 4 biała na pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. 
Na koniec piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca. 
Pianę dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników 
(masa zwiększy swoją objętość). 
Masę wyłożyć do formy (23cm średnicy), wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. 
Piec przez 35 minut w 175°C.. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na kratkę.
Do zimnej miski wlać zimną śmietankę, ubić.
Dodać mascarpone i cukier puder, wymieszać delikatnie.
Wyłożyć ją na całkowicie wystudzone ciasto, 
posypać owocami. 
Ozdobić roztopiona czekolada.





Chocolate cake with mascaropne

125 g butter
200g powdered sugar
300 g milk chocolate
2 table spoons oil
6 eggs
2 table spoons cocoa
pinch of salt
rum aroma
fruit 
200 g cream 30%
150 g mascarpone
3table spoons powdered sugar
chocolate for decoration (optional)

Chocolate, oil and butter melt in a microvawe.
2 eggs and egg yolks mix with cocoa, aroma and salt. Pour into melted chocolate. 
Beat the egg whites, first without sugar, only with salt. After the whites form soft peaks, add sugar. Beat until they form stiff, shiny peaks. Using a large rubber spatula, stir the beaten whites into the mixture, gently.
Pour the batter into the prepared half sheet pan and bake for 20 to 25 minutes or until slightly brown at 175°C.
Set aside until cool.
Whip the cream, add sugar. Add mascarpone. 
Spill the mousse upon the cake. Spread evenly. 
Put fruit on top.
Decorate with melted chocolate.
Enjoy!






***
"Przeto teraz nie ma żadnego potępienia dla tych, którzy są w Chrystusie Jezusie." Rz.8:1

Tak właśnie. 
Tylko i wyłącznie dzięki temu, ze Jezus za mnie umarł 
mogę powiedzieć powyższe zdanie z całym przekonaniem i radością! 
Nie ma wspanialszego życia, jak tylko z Jezusem. 
Wiem po co jestem i wiem dokąd zmierzam. 
I to tylko dzięki Jego cudownej lasce.

*

"There is therefore now no condemnation to those who are in Christ Jesus (...)" Rom.8:1
Indeed. Only because Jesus died for me, 
I can declare the statement above with all confidence and joy!
The best life? Only with Jesus! 
I know why I'm here and I know where I'm going. 
And it's all by His amazing grace.


based on a recipe from Kwestia smaku

7 comments: