Brioche. Oh, the smell!

O zapachu ciasta drożdżowego mogłabym mówić godzinami.
Wyrabianie takiego ciasta, choć dość czasochłonne, jest dla mnie niezwykłą przyjemnością.
Jedzenie ciasta drożdżowego to jedna z moich ulubionych czynności :-)
Najlepsze jeszcze cieple i świeżutkie!

*

I could talk about the smell of the brioche for hours.
Making this kind of cake, even if time-consuming, is a great pleasure for me.
Eating brioche is one of my favourite things-to-do :-)
The best still warm and fresh!




Wieniec drożdżowy z dżemem


350g mąki pszennej
2jaja
175ml mleka
7g suszonych drożdży lub 2,5dag świeżych
szczypta soli
5łyżek cukru pudru 
2łyżki roztopionego masła + 1łyżki oleju
aromat rumowy


dżem porzeczkowy


kruszonka (wszystkie składniki wyrobić palcami):
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru pudru
aromat rumowy


Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki.
Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Roztopić masło.
Mąkę przesiać, dodać roztrzepane z solą, cukrem i cukrem waniliowym jajka.
Następnie wlać wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiać aż do powstania gładkiego ciasta (może być konieczne dosypywanie mąki).
Na koniec dodać tłuszcz i aromat, wyrabiać dalej, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty.
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Ciasto rozwałkować na cieniutki, prostokątny placek.
Rozsmarować dżem.
Zrolować.
Ostrym nożem przekroić zrolowane ciasta na pół(wzdłuż środka ciasta). 
Następnie obie połówki owinąć wokół siebie jak na warkocz.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypać kruszonką.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20min.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175st. C.
Piec 20-25min., aż do zarumienienia.
Wyjąć, ostudzić.


Smacznego!



***

Brioche with jam

350g flour
2 eggs
175ml milk
7g dry yeast or 2,5dag fresh 
pinch of salt
5 tablespoons powdered sugar 
2 tablespoons melted butter + 1 tablespoon oil
rum aroma

jam (any, but the more sour the better)

crumble (crumble all the ingredients with your hands):
2 tablespoons butter
3 tablespoons flour
3 tablespoons powdered sugar
rum aroma

To warm milk add yeast, tablespoon of sugar and 2 tablespoons of flour.
Combine together and set aside for half an hour.
Put flour in a bowl, add salt, sugar and eggs.
Pour the yeast mixture into the bowl with flour.
Scrape dough out onto an unfloured surface.
Slide your fingers underneath both sides of dough with your thumbs on top. 
Lift dough up (to about chest level) with your thumbs toward you, letting dough hang slightly. 
In a continuous motion, swing dough down, slapping bottom of dough onto surface, then stretch dough up and back over itself in an arc to trap in air. 
Repeat lifting, slapping, and stretching, scraping surface with flat side of bowl scraper as needed, 
until dough is supple, cohesive, and starts to bounce slightly off of surface without sticking, about 8 minutes.
Add butter and oil, repear lifting etc.
Put into a bowl, cover with towl and leave for about an hour and a half.
Roll the dough very tin.
Spread the jam over it.
Roll it.
Cut the rolled cake in the middle.
Wrap the two pieces of the dough like a 'spiral'.
Sprinkle the crumble over it.
Leave to rise for abour half an hour.
Bake about 25mins in 175st. C.


Enjoy!



recipe based on mojewypieki.com & gourmet.com

17 comments:

  1. Piękne zdjęcia, gdybym teraz miała okazję zjeść, na pewno poprosiłabym o dokładkę. Póki co robiłam wieniec cynamonowy, ale chyba pora na kolejny ;)

    ReplyDelete
  2. Dlaczego nie jest mozliwe wydrukowanie przepisów z Twojej strony? Przy wybieraniu funkcji drukuj
    pojawia sie komunikat ze strony sweet art "function disable".

    ReplyDelete
  3. przepiękny: )

    ReplyDelete
  4. Thirty five Dlaczego nie jest mozliwe wydrukowanie przepisów z Twojej strony? Przy wybieraniu funkcji drukuj pojawia sie komunikat se strony special art "function disable".
    buy rs gold
    Gold Kaufen für World of Warcraft
    Blade & Soul Gold

    ReplyDelete
  5. Ale Ci pięknie wyszło. Cudowne :) Pozdrawiam serdecznie

    ReplyDelete
  6. uwielbiam takie ciasto :)

    ReplyDelete
  7. Piekne zdjęcia i super przepisy:) Chętnie będę do Ciebie nie raz wpadała:)!

    Pozdrawiam

    ReplyDelete
  8. O tak!!!Drożdzowe jest cudowne ,też się w nim kocham.

    ReplyDelete
  9. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 2200 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!

    ReplyDelete
  10. moje ulubione ciasto :)

    ReplyDelete
  11. Anonymous21:19

    Pyszne! Pyszne! Pyszne! Strasznie sie balam, ze zle zrobilam (nacielam) i ze zrobi mi sie zakalec and wyszlo wysminicie!! Ciasto na ta brioszke jest IDEALNE!!! Dziekuje, za przepis i piekne zdjecia!!

    pozdrawiam,
    Iza

    ReplyDelete
  12. Z wielką chęcią zjadł bym:)

    Zgodzisz się na obserwację??:)Jeżeli tak to napisz mi w komentarzu a ja odwdzięczę się na pewno:)

    http://nolongernightmare.blogspot.com
    http://milionpomyslowna.blogspot.com

    ReplyDelete

  13. Your blog is very impressive and have the useful information it is really caught my attention.


    great work

    تصميم مواقع





    good job Beautiful! :)

    حراج السيارات

    ReplyDelete