Nadszedł nowy miesiąc a wraz z nim do wypróbowania nowe przepisy.
Dzisiaj zaprezentuje Wam ciasto bez mąki, rozpływające się w ustach, mmm..;) Znalazłam je tu.
Macie czasem tak, że zobaczycie jakiś przepis czy zdjęcie i po prostu MUSICIE to same zrobić? Tak było właśnie ze mną;)
I nie żałuję, bo smakuje tak jak sobie wymarzyłam i na pewno będę do niego wracać. Na pewno.
Już samo jego robienie sprawiło mi całe mnóstwo frajdy, której się nie spodziewałam. 'Delikatne mieszanie' okazało się przyjemnością a nie udręką;) A spadające 'niechcący' na rękę krople rozpuszczonej czekolady - bajka:)
CIASTO CZEKOLADOWE Z KARMELEM
na ciasto:
400g gorzkiej czekolady
4 jajka
120g cukru pudru
150mlszklanki śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
na karmel:
125 g masła
125 g brązowego cukru
250 ml śmietanki kremówki 30%
+ ok. 3/4 szklanki orzeszków ziemnych SOLONYCH
Zrobić karmel: masło, cukier i śmietankę umieścić w garnku. Mieszać, aż wszystko się dobrze połączy i zagotuje. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszać przez ok. 15min. aż masa stanie się dość gęsta. Zdjąć z palnika, odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
Zrobić ciasto: Nagrzać piekarnik (z termoobiegiem) do 160°C. Okrągłą formę (ø 24cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z połamaną czekoladą położyć na garnku z gotującą się wodą. Uważać, żeby spód miski z czekoladą po podniesieniu nie parzył w palce! Jeżeli się tak zdarzy - a należy sprawdzać co jakiś czas - to odstawić na chwilę aż ostygnie i znów położyć na garnku z LEKKO gotującą się wodą). Odstawić do ostygnięcia. Jaja wbić do miski i dodać cukier. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać przez ok. 3min. aby masa się trochę ogrzała. Zdjąć miskę z garnka i dalej miksować przez ok. 7min. aż masa stanie się puszysta i gęsta. W oddzielnej misce ubić (zimną!) śmietankę kremówkę na sztywną pianę. Gdy będzie już prawie sztywna, dodać 4łyżki cukru. Do ubitych jaj wlewać pomalutku, porcjami czekoladę i delikatnie(!) mieszać uważając aby objętość jajek za bardzo się nie zmniejszyła. Następnie połączyć równie delikatnie z ubitą śmietanką. Masę wlać do przygotowanej wcześniej formy. I wstawić do piekarnika na ok. 45-50min. Wyjąć do ostygnięcia, a następnie do lodówki na parę godzin (ja wstawiłam na całą noc).
Zmielić orzechy na drobne kawałeczki. Posypać nimi ciasto, następnie polać karmelem i przyozdobić całymi kawałkami orzechów.
Racja :) Cud miód orzeszki :))) Tak pysznego ciasta dawno nie jadłam :D
ReplyDeleteTwoja sis :*************************
Kurcze Kochana wyglada przepysznie :))
ReplyDeleteKiedy ja się naucze tak piec jak i Ty :*
Całuje
Sylwinka ;***
tina311 - Aaaale mi miło :))) :* Staram sie:)
ReplyDeleteSylwinko - dziekuje:)
a ja ci z checia upieke i jakos podrzuce ;))) :*
Nie można lepiej ująć niż " cód miód i orzeszki!:D"
ReplyDeleterozkosz.
tyle powiem dziś:)
Pozdrawiam.
Dziękuję,że do mnie zaglądasz:*
cud*
ReplyDelete:) I możesz mi tak mówić zawsze ;))
ReplyDeleteDzieki:)i za miły komentarz i za to że i Ty tu do mnie zaglądasz:)
To coś dla mnie. Na jesień i ziąb.
ReplyDeleteJak ładnie tu :))
Dziękuję Lisko:)
ReplyDeleteBardzo trafnie to ujęłaś - na jesień i ziąb. Plus herbatka :)
Czekolada, karmel i orzechy... No po prostu niebo w gebie :) Wyglada przepysznie!
ReplyDeleteWitaj Gosiu :) Pięknie tu u Ciebie i do tego pysznie i słodko. A czekolada zaczyna chodzić za mną coraz częściej, więc Twoje ciasto to miód na mój aktualny apetyt ;)
ReplyDeletemajko - zapewniam, że smauje równie wyśmienicie jak wygląda:))
ReplyDeleteKomarko - dziękuję Ci serdecznie! :)
A tak, ciasto zaspokaja czekoladowy głód na długo:))
Pokrewna z Ciebie dusza. O jedzeniu tak zmysłowo opowiadasz. Mogę śmiało napisać, że ja żyję ostatnio od ciasta do ciasta... i choćby skały.... to ja w głowie coś zaświta... trzeba piec!
ReplyDelete:)) Trzeba trzeba, koniecznie:))
ReplyDeleteNa jak dużą tortownice jest ta porcja?
ReplyDeleteSuper przepis :). Na pewno spróbuję tego ciasta, ponieważ uwielbiam wszelkie desery z czekoladą. Od siebie mogę polecić świetny przepis na brownie z solonym karmelem, który znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Ostatnio robiłam ten deser i wyszło bardzo smaczne. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady.
ReplyDelete