Ciasto z przecierem jabłkowym, daktylami, rodzynkami i orzechami włoskimi.


Tak lekkie, aromatyczne.
Bardzo proste i szybkie. Zwłaszcza w porównaniu z moimi ostatnimi wypiekami :-)
Przeprzepyszne.

Smakowało całej czwórce. Bez wyjątku.



Ciasto z przecierem jabłkowym, daktylami, rodzynkami i orzechami włoskimi

1szkl. mąki (175g)
1/2szkl. cukru (100g)
1/2 szkl. roztopionego masła (150g)
1jajo
1łyżeczka sody
3/4szkl. przecieru jabłkowego (ok.250g jabłka)
szczypta soli
1łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/2łyżeczki przyprawy piernikowej
1/2szkl. rodzynek (100g)
1/2szkl. posiekanych daktyli (70g)
1/2szkl. orzechów włoskich (100g)

kruszonka:
2łyżki mąki
1łyżka cukru
olejek migdałowy
1łyżka masła

+ 1/2 jabłka pokrojonego na plasterki
cynamon
cukier

Jabłko obrać, pokroić na małe kawałeczki. Wyłożyć na patelnię, przykryć i dusić aż zmięknie.
Rozgnieść na mus.
Starannie wymieszać cukier i roztopione masło. Wymieszać z jajkiem.
Mąkę i suche składniki wymieszać, dodać cukier, masło i mus jabłkowy.
Wszystko dokładnie pomieszać.
Wylać do foremki.
Na wierzchu rozłozyć plasterki jabłka, posypać kruszonką, odrobiną cukru i cynamonu.
Piec 45min. w 180st.C.

Smacznego!


*

Gdy myślę o Niebie
by znaleźć się Tam
gdzie w Swej chwale przebywa nasz Pan
Złote ulice
lśnią pięknym blaskiem swym
ja pragnę być już z Nim

Jeruzalemie
górny kraju mój
to twój blask przyświeca myśli mej
Jeruzalemie
górny kraju mój
ja chcę tam w chwale być twej

Tam smutku nie będzie
ni płaczu, bólu, łez
tam nasz Pan przebywa w chwale swej
w Nim wieczna radość i szczęście, pokój trwa
tego pragnie dusza ma

Jeruzalemie
górny kraju mój
to twój blask przyświeca myśli mej
Jeruzalemie
górny kraju mój
ja chcę tam w chwale być twej

A jeśli też chciałbyś tam w mieście być ty
szaty swe w Jezusa umyj krwi
oczyść sumienie
w wodzie Słowa tak
jak chce twój Chrystus Pan

Jeruzalemie
górny kraju mój
to twój blask przyświeca myśli mej
Jeruzalemie
górny kraju mój
ja chcę tam w chwale być twej


*


*

"I zaniósł mnie w duchu na wielką
i wysoką górę, i pokazał mi miasto
święte Jeruzalem, zstępujące z nieba
od Boga,
mające chwałę Bożą;

Lecz świątyni w nim nie widziałem;
albowiem Pan, Bóg, Wszechmogący jest jego świątynią,
oraz Baranek.
A miasto nie potrzebuje ani słońca
ani księżyca, aby mu świeciły;
oświetla je bowiem chwała Boża, a lampą jego
jest Baranek.
I chodzić będą narody w światłości jego,
a królowie ziemi wnosić będą do niego chwałę swoją.
A bramy jego nie będą zamknięte w dzień, bo nocy tam nie będzie'
I wniosą do niego sławę i dostojeństwo narodów.
I nie wejdzie do niego nic nieczystego
ani nikt, kto czyni obrzydliwość i kłamie,
tylko ci, którzy są zapisani w księdze żywota Baranka.

Kto czyni nieprawość, niech nadal
czyni nieprawość, a kto brudny, niech nadal się brudzi,
lecz kto sprawiedliwy, niech nadal czyni sprawiedliwość,
a kto święty, niech nadal się uświęca.
Oto przyjdę wkrótce, a zapłata moja jest ze mną,
by oddać każdemu według jego uczynku.
Ja jestem Alfa i Omega, pierwszy i ostatni, początek i koniec.
Błogosławieni, którzy piorą swoje szaty, aby mieli prawo do drzewa żywota,
 i mogli wejść przez bramy do miasta.
Na zewnątrz są psy i czarownicy,
i wszetecznicy, i zabójcy, i bałwochwalcy,
i wszyscy, którzy miłują kłamstwo i czynią je.

Ja, Jezus, wysłałem anioła mego,
by poświadczył wam to w zborach.
Jam jest korzeń i ród Dawidowy,
gwiazda jasna poranna.
A Duch i oblubienica mówią:
'Przyjdź! A ten, kto słyszy, niech powie
'Przyjdź!' A ten kto pragnie, niech przychodzi,
a kto chce, niech darmo weźmie wodę żywota.

Mówi Ten, który świadczy o tym:
Tak, przyjdę wkrótce.
Amen, przyjdź, Panie Jezu!"

(OBJAWIENIE ŚW. JANA 21:10-11a;22-27
22: 11-17; 20)

*

Na podstawie przepisu z książki Kuchnia z Zielonego Wzgórza K.i E. Crawford

12 comments:

  1. Ciasto prezentuje się wspaniale! Musi być aromatyczne i bardzo smaczne:)
    Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  2. o kuchnia, te zdjęcia!
    są niezwykłe.
    a ciasto? zasługuje na miano boskiego.
    niebiańsko rozkoszne!

    ReplyDelete
  3. ależ pyszne musi byc to ciasto i tyle w nim dobroci i zdrowia:) aż mi zapachniało nim w domu:) pozdrawiam ciepło

    ReplyDelete
  4. Wygląda bajecznie! i chociaż daktyli bardzo nie lubię to skusiłabym się na kęs, a może i dwa ;-)

    ReplyDelete
  5. Miałam ostatnio w planach takie ciasto. Ale ostatecznie przecier został zużyty w innym celu, ale już zaopatrzyłam się w nowe słoiczki. Zapisuję ;)

    ReplyDelete
  6. to ja się teraz będę chwalić! Absolutnie zakochałam się z Twoim blogu i w ramach totalnego jemu oddania, od razu zrobiłam jabłuszkowe ciasto. Z małą modyfikacją, bez gałki i przyprawy do piernika, bo ostatnio pernikowałam. I chwalę się od razu u siebie zdjęciami z mojej modyfikacji, ciasto jest wspaniałe! Wspaniałe, nieprzyzwoite, obłędne!

    ReplyDelete
  7. Absolutnie cudowne! Bez wątpienia ma mnóstwo smaku i aromatu.

    ReplyDelete
  8. Gosiu, wygląda fantastycznie! Jak wszystko, co przyrządzasz. Pozdrawiam Cię serdecznie:))

    ReplyDelete
  9. Wygląda tak domowo... ciepło i przytulnie... i jeszcze te kwiatki w tle!

    ReplyDelete
  10. Ah, ah, ah. Wspaniałe. Bogate. Aromatyczne. Z kruszonką. Będzie i moje.

    ReplyDelete
  11. Fajna foremka-gdzie mozna takie kupic? A ciasto juz wyprobowalam-pyszota:)

    ReplyDelete