Fresh cherry summer cake!


Lato. Lato...Lato!
Z latem kojarzą mi się moje wakacje w domku nad jeziorem.
Jadanie jabłek z drzew czy tez świeżych wiśni.
To był piękny czas.

Dzisiaj wiśnie powędrowały do ciasta.
Bardzo prostego i letniego.
Z cynamonem.

Pachnie latem.
 chce mi się śpiewać z radości..dla mojego Boga! :-)


*

Summer. Summer...Summer!
When I think about summer, I remember my childhood and vacation spent in a summer house by the lake.
I would eat apples or fresh cherries straight from a tree.
It was a beatiful time.

Today I "put the cherry on the cake" :-)
It's a very simple summer cake.
With cinnamon.

And it smells like summer.
I just wanna sing for joy..for my God! :-)






Fresh cherry cake with a hint of cinnamon

3/4 glass flour
½ tbsp ground cinnamon
50g powdered sugar
1 egg
4 tbsp milk
85g butter, melted
500g juicy, ripe cherries
icing sugar, for dusting

50g flour
1/2 tbsp ground cinnamon
25g powdered sugar + 2x vanilla sugar (2x8g)
25g butter, at room temperature, diced



Preheat the oven to fan 160°C/ conventional 180°C. Grease and base line a 20cm cake tin. 
Sift the flour, cinnamon and sugar into a bowl. 
Add the egg, milk and melted butter, then combine with electric mixer. 
Beat well to make a thick, smooth mixture. 
Spoon into the tin and spread evenly. 
 Scatter the cherries over the mixture and gently press them in.

To make the topping, tip all the ingredients into a bowl. 
Rub in the butter with your fingers to make a crumb-like mixture.
 Scatter the topping over the cherries.

Bake for 30-35 minutes.
Set aside until cool..

Enjoy!
 .


Ciasto z wiśniami i odrobiną cynamonu

3/4 szklanki mąki
½ łyżki cynamonu
50g cukru pudru
1 jajo
łyżki mleka
85g masła, roztopionego
500g wiśni
cukier puder do posypania

50g mąki
1/2 łyżki cynamonu
25g cukru pudru + 2x cukru waniliowego (2x8g)
25g masła, w temp. pokojowej

Nagrzać piekarnik do 160°C z termoobiegiem lub 180°C z grzałkamiPosmarować formę 20cm masłem
Przesypać make, cynamon i cukier do miski.
środek wlać jaja, mleko i roztopione masło.
Zmiksować mikserem.
Przelać do przygotowanej formy.
Na wierzch położyć wydrylowane wiśnie.
Przygotować kruszonkęPołączyć wszystkie składniki palcami.
Posypać nią ciasto.
Piec 30-35 minut.
Odstawić do ostygnięcia.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!




***

Praise the Lord!

Praise God in His sanctuary;
Praise Him in His mighty firmament!
 Praise Him for His mighty acts;
Praise Him according to His excellent greatness!
Praise Him with the sound of the trumpet;
Praise Him with the lute and harp!
Praise Him with the timbrel and dance;
Praise Him with stringed instruments and flutes!
Praise Him with loud cymbals;
Praise Him with clashing cymbals!
Let everything that has breath praise the Lord.

Praise the Lord!

Psalm 150

Alleluja. 

Chwalcie Boga w świątyni jego, 
Chwalcie go na ogromnym jego nieboskłonie.
Chwalcie go dla potężnych dzieł jego, 
Chwalcie go za niezmierzoną wielkość jego!
Chwalcie go na głośnych trąbach, 
Chwalcie go na harfie i cytrze!
Chwalcie go bębnem i pląsaniem, 
Chwalcie go na strunach i na flecie!
Chwalcie go na cymbałach dźwięcznych, 
Chwalcie go na cymbałach głośnych! 
Niech wszystko co żyje chwali Pana! 

Alleluja.


*

Recipe based on BBC food recipe


6 comments:

  1. smak dzieciństwa... :)

    ReplyDelete
  2. piękne, słodkie, bajkowe :)

    ReplyDelete
  3. wspaniały, zawsze z niecierpliwością czekam na Twoje przepisy, są fantastyczne!

    ReplyDelete
  4. Amazing cake!!I want a bit of it for breakfast))))

    ReplyDelete
  5. Łał! świetne! Bardzo jestem ciekawa smaku :)

    ReplyDelete