Racuszki - smak dzieciństwa

Próbowałam już różnych. Odrzucając to, co tradycyjne wrzucałam do miski gotowy miks z torebki i byłam przekonana, że te będą 'tymi'.
Po pewnym czasie musiałam przyznać, że nic, zupełnie NIC nie może dorównać prostym, mamusinym racuszkom zrobionym ' po domowemu':)
Pamiętam wakacje w ukochanym domku nad jeziorkiem. Po zabawach z innymi dziećmi wracałyśmy z siostrą do domu zawsze głodne jak wilki. Mama przygotowała nam wtedy różne pyszności, których nigdy nie zapomnę (mimo, że jestem jeszcze młoda, tęsknie za tamtymi czasami..;). Jednymi z nich są właśnie te racuszki, bardzo proste, największy antytalent w kuchni da sobie z nimi radę;)
A ich smaku nie zastąpi żadna gotowa mieszanka ze sklepu.
Racuszki

szklanka mąki pszennej
pół szklanki jogurtu naturalnego
2jaja
łyżka oliwy
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia

+ do wyboru: jabłka, jogurt, dżem, cukier puder, itp.

Rozmieszać rozbite w misce jaja z solą i oliwą. Dodać połowę mąki i wymieszać, aż znikną grudki. Dolać jogurt i resztę maki z proszkiem do pieczenia. Znów dobrze wymieszać. Wykładać porcjami ciasto (można zamaczać w nim pokrojone w krążki jabłko, wtedy wychodzą nam jabłka w cieście;)) na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażyć aż się zarumienią na małym ogniu.
Podawać z czym ma się ochotę.

Bon appétit!:)


6 comments:

  1. Oj tez z checia wrocilabym do dziecinstwa :D No a te racuszki sa prze - przepyszne :)) Jogurt, cukier puder czy dżem b. dobrze sie komponuja z nimi.Polecam wszystkim!!
    tina:**

    ReplyDelete
  2. Moja mama tez zawsze robila dla mnie i brata racuszki tylko ze na drozdzach :) Uwielbialam je. Twoje wygladaja niesamowicie pysznie. Sa takie "tlusciutkie" i puchate :)) Mniam!

    ReplyDelete
  3. Bardzo 'mniam' ;))
    Dziękuję Majko ;)

    ReplyDelete
  4. Anonymous19:01

    jejcia..pyszne;)są !:) / sis:)

    ReplyDelete