Brownies z masą serową i kajmakiem


po polsku / in pools:

Po głowie chodził mi wprawdzie karmel, ale znalazłam w naszej małej spiżarence puszkę z mlekiem skondensowanym kakaowym i już wiedziałam jakie to będzie ciacho.
Brownie z masą serową polane kajmakiem.
Nie powiem, że wszystko szło gładko, bo kiedy ja piekę, to zawsze jest mnóstwo wypadków przy pracy;) Ważne, że sytuacja została opanowana i powstało coś niebanalnego i mmmm;)!
Mokry, czekoladowy spód - brownie, w którym mąkę zastąpiła czerwona fasolka. Ten przepis wykorzystywałam już nie raz. Wiedziałam, że z pewnością sprawdzi się w połączeniu z serem, czekoladą i ciągnącym wierzchem;)
Na zdjęciach nie widać masy serowej, ale gwarantuję, że tam jest!:)
Mniam!


BLACK BEAN BROWNIES Z MASĄ SEROWĄ I KAJMAKIEM

NA BROWNIE
puszka czerwonej fasoli (240g) odcedzonej i przepłukanej wodą
3jaja
3łyżki kakao
1łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
3łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
200ml jogurtu naturalnego
100g cukru (białego lub brązowego, ja używam drugiego)
torebka cukru waniliowego
50g czekolady gorzkiej

NA MASĘ SEROWĄ
 (to taka moja mała przeróbka z tego przepisu)
100g białej czekolady (użyłam 50g białej czeko z kokosem i 50g białej czeko z orzechami zmielonymi)
200g sera białego kremowego (typu Philadelphia)
50g cukru
200ml śmietanki kremówki (30%)

+ puszka (500 lub 400g) mleka skondesowanego kakaowego

WYKONANIE:
Zrobić Brownie: rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ostudzić. Zmiksować jajka z cukrem. Zmielić fasolę do kremowej konsystencji. Dodać masę jajeczną. Następnie dodać resztę składników, na końcu rozpuszczoną czekoladę. Porządnie wszystko wymieszać. Wylać do okrągłej formy (ø24cm, z odpinaną obręczą) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30min (do suchego patyczka;) w temp. 170 st. C. Wyjąć i ostudzić (nie wyciągać z formy!)
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy trochę ostygnie, dodać cukier. Wlać śmietankę do garnka, zagotować. Odczekać chwilę. Zalać czekoladę, wymieszać aż do połączenia się składników. Poczekać aż całkowicie ostygnie i dodać serek kremowy, znów dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki lub zamrażalnika, aby masa stężała.
Puszkę z mlekiem skondensowanym włożyć do garnka z wodą. Gotować przez ok. 1,5-2godzin.
Na ostudzony spód Brownie wyłożyć stężałą masę serową. Włożyć do zamrażarki, aby masa serowa ponownie stężała. Następnie polać ciasto kajmakiem i włożyć do lodówki na parę godzin(najlepiej na całą noc).

Bon appétit!:)

po holendersku / in nederlands:

Ik had eerst aan karamel gedacht, maar uiteindelijk vond ik in onze kleine voorraadkast een blikje cacaomelk. En ik wist gelijk al welk deeg ik zou gaan maken.
Brownie met een kaaslaag en met crème van melk eroverheen.
Niet alles ging volgens plan, want zoals jullie weten;) gebeuren er veel ongelukjes als IK aan het bakken ben...;)
Voor mij was het belangrijk dat ik de situatie onder controle had en dat ik iets origineels gedaan heb.
Een brownie met een chocoladebodem gemaakt; het meel dat je er normaliter voor gebruikt, heb ik met rode kidneybonen vervangen. Dit recept heb ik al meerdere keren gebruikt. Ik wist dat het een wisselwerking zou worden van kaas en bovenkant zoals toffee.
Op deze foto’s is de kaaslaag niet te zien, maar ik garandeer jullie dat hij er wel is;) Yum!;)



BLACK BEAN BROWNIE MET EEN KAASLAAGJE EN CREME VAN MELK

Benodigdheden voor de brownie:
blikje rode kidneybonen (240g), uitgelekt en afgespoeld
3 eieren
3 eetlepels cacaopoeder
1 theelepel bakpoeder
½ theelepel soda
3 eetlepels olie
200 ml yoghurt
100g suiker (wit of bruin)
een pakje vanillesuiker
50g pure chocolade

Benodigdheden voor de kaaslaag:
100g witte chocolade (mag met kokos of noten zijn)
200g verse kaas (zoals Philadelphia )
50g suiker
200g slagroom (30%)

+ blikje gecondenseerde melk (cacao)

Bereidingswijze:
Smelt de chocolade au-bain-marie. Laat het chocolademengsel daarna afkoelen.. Klop de eieren en de suiker in een schaal. Maal de bonen tot een romig mengsel. Voeg de reeds geklopte eieren toe. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe aan de gesmolten chocolade. Roer alles glad.
Giet in ronde bakvorm (ø24cm met afneembare velg) belegd met bakpapier. Bak ongeveer 30 minuten op 170 ° C. tot je een bamboestokje in de brownies kunt steken en dit er schoon weer uit tevoorschijn komt. Laat de brownies op een rekje afkoelen. (niet uit de bakvorm trekken!)
Smelt de chocolade au-bain-marie. Voeg suiker toe als de chocolade al een beetje is afgekoeld. Giet de room in een pan en laat koken. Wacht een minuut. Giet de room over de chocolade, roer de ingrediënten door elkaar. Laat het mengsel helemaal afkoelen en daarna de room en de kaas toevoegen. Meng het geheel opnieuw door elkaar. Zet het in de koelkast of vriezer totdat het is gestold.
Doe een blikje gecondenseerde melk in een pan water. Laat ongeveer 1,5-2 uren koken.
Voeg aan de onderkant van de brownie de kaaslaag toe. Zet het geheel in de vriezer totdat de kaaslaag nog een keer is gestold. Giet de crème van gecondenseerde melk over de taart en zet het geheel enkele uren in de koelkast (bij voorkeur 's nachts).

Bon appétit!;)


10 comments:

  1. Kolejne bardzo smakowite ciasto :) Delikatne, rozpływa się w ustach - aż się chce sięgnąć po następny kawałek :D Polecam!!!
    tina:***

    ReplyDelete
  2. Świetny pomysł z tłumaczeniem. Podziwiam:)

    ReplyDelete
  3. Genialne! I bez mąki! Wiem już, co upiekę na święta- to wygląda niesamowicie, a smakowac musi bosko :)
    pozdrawiam :) i zapraszam w wolnej chwili na http://mad-aboutfood.blogspot.com/ ;)

    ReplyDelete
  4. tina - :*:):*

    Delie - Cieszę się, że pomysł Ci się spodobał;) Długo myślałam czy warto aż w końcu się zdecydowałam. To dla mnie sprawdzian, zobaczymy czy podołam;)

    Mad - Bez bez, czasem lubię zrobić takie ciacha, są bardziej subtelne;)
    Pozdrawiam i na pewno do Ciebie zajrzę:)

    ReplyDelete
  5. Bardzo ciekawa sprawa. Z black bean jadłam takie kuleczki japońskie/chińskie?

    ReplyDelete
  6. Kuleczek nie jadłam.
    A sprawa jest ciekawa i smaczna że hej!;)

    ReplyDelete
  7. Brownie z czerwona fasola powiadasz?!? Intrygujace :)

    ReplyDelete
  8. Anonymous16:54

    Brownie?-ciekawa i intrygujaca sprawa z ta czerwona fasola.Mojemu synusiowi to pociekla nawet slinka na widok twoich zdjeci i mowi:mami ono jest takie,takie...czekoladoweeee,mniammmm...kiedy ty je zrobisz?No i co robic?...oczywiscie zrobic,ale mam kilka pytan(to juz raczej na msn).
    No i powiem ci w tajemnicy,ze nie tylko ja tu kukam,ale moj synus tez i pyta jakie nowe ciasto u twojej kumpelki,hihihi :>
    Rzym.8.31-mocne i przemawiajace slowa,dobrze jest je zapamietac na codzien,dzieki za ich przypomnienie. Hella

    ReplyDelete
  9. Bea - tak tak z fasolą:)
    Pamiętam jak miałam na początku wątpliwości czy to w ogóle będzie zjadliwe..A tu proszę, nie dość że okazało się pycha to jeszcze potem robiłam to naprawdę sporo razy i polecam innym!;)

    Hella - łap mnie na msn'ie w razie wątpliwości, chętnie wszystko Ci wyjaśnię;)
    A synka koniecznie pozdrów od 'kumpelki od ciast';)))
    To słowo bardzo do mnie przemawia, bo jest tak prawdziwe! Jeżeli Bóg nas ochrania to co mogą nam zrobić inni, źli ludzie?..:) Dlatego warto być Jego dzieckiem!
    ;)

    ReplyDelete
  10. Chociaż bardzo często robię brownie, to zdecydowanie na tą chwilę smakuje i i wychodzi czekoladowe z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ który zarazem często wykorzystuję. Nigdy jednak nie robiłam takiego z masą serową i jeśli będę miała okazję to może faktycznie spróbuję i takiego przepisu.

    ReplyDelete