Serowe ciasto na dwa sposoby.




Wszystko, co teraz piekę jest na szybko.
Tak jak i te ciastka.
Szybkie, łatwe, ale i pyszne.

W sam raz na śniadanie w upalny, czerwcowy (już prawie lipcowy!)  poranek... :-)



BUŁECZKI SEROWE Z BUDYNIEM I WIŚNIAMI /
WIATRACZKI Z CIASTA SEROWEGO Z DŻEMEM WIŚNIOWYM

na serowe ciasto:
150g serka białego
4łyżki cukru
6łyzek mleka
pół torebki cukru waniliowego (4g)
6łyżek oleju
300g mąki
1łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
2łyżeczki proszku do pieczenia

do bułeczek - budyń:
250ml mleka
1czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1czubata łyżka mąki pszennej
cukier waniliowy 1/2 torebki (4g)
3łyżki cukru

do bułeczek - wiśnie:
350g wiśni w kompocie
łyżka cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

do wiatraczków - dżem wiśniowy


Wykonanie:
(bułeczki) Zrobić budyń: Połowę mleka zagotować z cukrem. Pozostałą część wymieszać z mąką. Kiedy mleko w rondelku dojdzie do temp. wrzenia, wlać mleko z mąką, cały czas mieszając. Zagotować, zdjąć z gazu, ostudzić.

Zrobić ciasto serowe: Ser utrzeć z mlekiem. Dodać cukier, cukier waniliowy, sół, olej  i wymieszać dokładnie.
Dodać przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.
Zagnieść ciasto.
Podsypać blat mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 1cm.
Powycinać okrągłe placki.
Na środku każdego  połozyć sporą ilość budyniu, ale zostawić 1cm marginesu.
Suche boki posmarować mlekiem, posypać cukrem.
Rozłożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190st. C. Piec 20min, do zarumienienia.

W międzyczasie odlać syrop wiśniowy do rondelka i zagotować go z łyżką cukru. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i zagotować, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Dodać wiśnie i wymieszać.
Rozłożyć masę na bułeczkach.

Zrobić wiatraczki: Przygotować serowe ciasto tak, jak na bułeczki.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm. Powycinać kwadraty o boku 7cm.
Na środek każdego nałożyć po łyżeczce dżemu. Naciąć kąty kwadratów (3cm), każdy zagiąć do środka, docisnąć.
Posmarować ciastka mlekiem, posypać cukrem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 st.C.
Piec 20min, do zarumienienia.


Smacznego!




***

"Nie błądźcie,
Bóg nie da się z siebie naśmiewać;
albowiem co człowiek sieje,
to i żąć będzie.
Bo kto sieje dla ciała swego, z ciała żąć będzie skażenie,
a kto sieje dla Ducha, z Ducha żąć będzie żywot wieczny."
(Gal. 6, 7-8)

21 comments:

  1. Te wisienki dodają uroku;)
    Piękne wypieki;)

    ReplyDelete
  2. Gosiu, przepiekne sa te Twoje slodkosci :) Tez bym chciala umiec piec takie pysznosci "na szybko" :))

    ReplyDelete
  3. Ależ smakowicie wyglądają! Chyba zafunduję sobie taki słodki poranek.
    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  4. Anonymous13:54

    Jakoś nie czuję tego lipca; szczególnie dzisiaj.
    A takie serowe pyszności rzeczywiście z ogromną chęcią widziałabym na swoim śniadaniowym stoliku. :)

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  5. Pyszności, pyszności i jeszcze raz pyszności:)

    ReplyDelete
  6. Bardzo urocze te Twoje bułeczki,a ciasto serowe bardzo lubię:)

    ReplyDelete
  7. Bardzo apetyczne bułeczki :)

    ReplyDelete
  8. Jakie pyszniutkie! Mniam! Chętnie bym się poczęstowała Gosiu.
    Pozdrowienia:)

    ReplyDelete
  9. To jest niewiarygodne... szukalam przepisu na ciasto serowe i jest :)
    A wiatraczki cudne :D

    ReplyDelete
  10. Goś, wiśnie w Twoim obiektywie wyglądają jak marzenie. Pięknie. A ciasto serowe to jedno z moich ulubionych, choć nigdy nie robiłam. Pysznie dzisiaj tutaj ;)

    ReplyDelete
  11. na szybko też może byc pięknie i pysznie.

    ReplyDelete
  12. Są wspaniałe. I bez jajek - dobrze się składa, bo nie mam ;D. Idę robić :).

    ReplyDelete
  13. to serowe ciacho bardzo mnie zaintrygowało :) do tej pory ser w cieście wykorzystywałam przy robieniu pączków, róż karnawałowych i faworków ;P przepis zapisuję :)

    ReplyDelete
  14. Bułeczki i witraczki wyglądają rewelacyjnie. uwielbiam takie zestawienie,na pewno wypróbuje Twój przepis. pozdrawiam.e:)

    ReplyDelete
  15. Pyszności Gosiu!...:)

    ReplyDelete
  16. Baaardzo lubię serowe ciasto.zawsze pięknie rośnie i jest takie delikatne!

    A'propos piękna - piękne zdjęcia :)

    ReplyDelete
  17. Fantastyczne !
    Chyba sie skusze i wyprobuje :)

    ReplyDelete
  18. Świetnie wyglądają Twoje wypieki i robisz super zdjęcia, chyba wypróbuje ten przepis ;)))

    ReplyDelete
  19. Gosiu, czasem na szybko tez znaczy dobrze, czasem prosty przepis jest dobry, gdy za oknem slonce i niekoniecznie chce sie siedzec w kuchni :-)

    Ten dodatek wisni fantastyczny! Uwielbiam ciasto z twarogiem :)

    ReplyDelete
  20. Oooo nie robiłam! Nigdy nigdy! Ale jest Goś, co pięknymi zdjęciami zachęca, by jak najszybciej zmienić istniejący stan rzeczy :)

    ReplyDelete