Ciasto holenderskie. I odlot...



Holenderskie ciasto z jabłkami.
Kruszonka i lukier to dodatki, których nie znajdziecie w oryginalnym przepisie, ale tak sobie pomyślałam, że będą tu świetnie pasować.
Ciasto jest wilgotne, cynamonowe.
Zostało zjedzone w tempie ekspresowym :-)

Upiekłam je z okazji przyjazdu specjalnego gościa, razem z grzebyczkami podarowanymi potem w prezencie.

Ja dziś mogę już tylko wspominać... Nie tyle samo ciasto :-) co gościa, przez którego Bóg dał mi nowe siły.. Który był dla mnie tak wielkim zbudowaniem!

Dziękuję. Z całego serca dziękuję.

Bóg jest wielki. I każdy dzień z Nim jest niesamowity. Życie z Nim jest niesamowite, niepowtarzalne i nieprzewidywalne.

"Wszelką troskę swoją złóżcie na Niego, gdyż On ma o was staranie."
(1Pt. 5, 7)

***

na ciasto:
2jaja
100g cukru
cukier waniliowy 8g
55g masła
75ml mleka pełnego
125g mąki
szczypta soli
1/2łyżeczki cynamonu
2 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka 400g

na kruszonkę:
35g mąki
25g masła
25g cukru
kilka kropel aromatu rumowego
skórka z ¼ cytryny

na lukier:
pół szklanki cukru pudru
woda
sok z cytryny

Zrobić kruszonkę: miękkie masło połączyć z mąką, cukrem, aromatem i skórką ugniatając składniki palcami.

Zrobić ciasto: jabłka obrać, wyjąć gniazdka nasienne. Pokroić jabłka na cienkie plasterki.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel przez ok. 5min.
W międzyczasie roztopić masło w rondelku z mlekiem. Dolać je do ubitych jajek, cały czas mieszając masę jajeczną.
Dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem. Wymieszać całość dokładnie.
Przelać ciasto do foremki (śr. 24cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu rozłożyć równomiernie jabłka i kruszonkę.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 25-30min.
Wyjąć i ostudzić,

Przygotować lukier: cukier puder przesypać do filiżanki, dolać łyżeczkę soku z cytryny i taką ilość wody, aby lukier był gęsty.
Pokryć nim ostudzone ciasto.

Smacznego!

***


***

na podstawie przepisu Rachel Allen

16 comments:

  1. niebiańskie zdjęcia...:)

    ReplyDelete
  2. Ciasto wygląda tak apetycznie! Piękne i pyszne zdjęcia jak zawsze Goś!:))
    A zdjęcie samolotu odlotowe:)

    Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  3. Gosiaczku, najpierw myślałam, że to odlot po tak dobrym cieście, a tu gość chyba odleciał, a może jedno i drugie... Wygląda na to, że ta kruszonka dodała ciastu tego czegoś właściwego. To był dobra decyzja:)
    Budujące, ze są tacy ludzie, od których czerpiemy tę pozytywną energię i siły - najpierw ducha, a późnie te fizyczne. Wtedy wszystko się splata i... rzeczywiście Bóg jest wielki:)

    ReplyDelete
  4. A to kogo Bóg akurat użyje jako swoje naczynie czasem bardzo zaskakuje.
    Holenderskie ciasto bardo apetyczne :)

    ReplyDelete
  5. Prezentuje się pięknie ;) a pewnie i tak samo smakuje ;) mniam mniam

    ReplyDelete
  6. podobają mi się te dodatki. bardzo. tak jak nie lubię cukru pudru, którym posypywane są ciasta i ciasteczka.. tak lukier i słodką kruszonkę uwielbiam.
    piękne niebo.

    ReplyDelete
  7. Ciasto wygląda nieziemsko;)

    ReplyDelete
  8. Super! W mojej piekarni sprzedają bardzo podobne bułeczki, ale z porzeczkami. Dużo lukru i kruszonki:)

    ReplyDelete
  9. Takie grzebyki. Takie ciasto!
    Wspaniałe prezenty.
    Bo i gość jak rozumiem wspaniały :)

    Budujących spotkań oby jak najwięcej!

    ReplyDelete
  10. Wspaniełe ciasto. Nigdy nic nie piekłąm z przepisu Rachel Allen ale uwielbiam jej programy tvn st yle;)

    ReplyDelete
  11. Wygląda genialnie! A zdjęcia... Piękne!

    ReplyDelete
  12. to ciasto wzbogacone o kruszonkę na pewno było rewelacyjne! sam widok jest świetny :)

    ReplyDelete
  13. Ciasto niezmiernie smakowite. I jak wygląda!

    Przepiękne samolotowe zdjęcie.

    Pozdrawiam! :)

    ReplyDelete
  14. Piekne zdjecia i bardzo smaczny przepis!
    Ostatnie zdjecie jest troche smutne bo ja np. nie lubie pozegnan :)

    ReplyDelete
  15. Hmm z takim ciastem to można odlecieć...:)

    ReplyDelete
  16. Cudne ciacho,
    przepyszne- już widzę i już sobie wyobrażam jego smak.
    Przepis zabieram i chwalę jak zwykle zdjęcia- piękne!

    ReplyDelete