Lemon curd zrobiłam pierwszy raz w życiu.
Myślałam, że skoro w jego skład wchodzi taka ilość cytryn, to będzie bardzo kwaśny i niesmaczny.
Ale gdzie tam! :-)
To taki pyszny kwaskowaty mus. Pyszny. P-Y-S-Z-N-Y.
Przełożyłam nim biszkopt.
A także wiśniami i pyszną masą bezowo- śmietankową.
Biszkopt z lemon curd, wiśniami i białą masą
biszkopt:4jaja175g mąki100g cukruszczypta soliłyżeczka proszku do pieczeniałyżka letniej wody
Oddzielić białka od żółtek. Ubić je ze szczyptą soli i połową cukru na pianę.
Żółtka utrzeć z wodą i resztą cukru.
Do białek dodawać stopniowo na zmianę pianę z białek i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać dokładnie, ale bardzo delikatnie.
Wylać do foremki (śr. 24cm).
Piec w 175st. C przez ok.30min.
Wyjąć i ostudzić.
poncz:
pół szklanki kompotu wiśniowego
pół szklanki mocnej herbaty
lemon curd:
sok i skórka z 3cytryn
100g cukru
2jaja
1żółtko
75g masła
Masło, cukier i sok oraz skórkę z cytryn włożyć do rondelka. Trzymać na wolnym ogniu, aż masło się roztopi.
Jaja i żółtko ubić na puszystą masę.
Kiedy masło się już roztopi, dodać ubite jajka.
Mieszać cały czas dokładnie, aż masa stanie się gęsta.
Jeśli pojawią się grudki, można przetrzeć przez sitko.
Gorący krem włożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry nogami.
Pozostawić do czasu, aż krem ostygnie.
wiśnie:
200g wiśni z kompotu + do dekoracji
biała masa:
1białko
50g cukru
1/4 łyżeczki octu
2łyżki wody
25g zwykłego syropu (cukier i wodę umieszczamy w garnku i gotujemy aż cukier się rozpuści, a masa stanie gęściejsza - jak syrop)
200g śmietanki kremówki
Białko umieścić na garnku z gotującą się wodą.
Ubijać początkowo ze szczyptą soli.
Następnie dodać cukier, ocet, wodę i syrop.
Ubijać dalej, aż masa stanie się błyszcząca i gęsta.
Zdjąć z garnka i dalej ubijać przez ok. 2min.
Śmietankę ubić w osobnej misce.
Wymieszać ubite białka i śmietankę dokładnie.
Łączenie:
Biszkopt przekroić na dwa blaty.
Nasączyć ponczem.
Na spodniej części rozsmarować lemon curd.
Następnie 100g wiśni.
Przykryć drugim biszkoptowym blatem.
Rozłożyć pozostałe wiśnie.
Całość przykryć białą masą.
Udekorować wiśniami.
Smacznego!
***
"I oświecił oczy serca waszego,
abyście wiedzieli jaka jest nadzieja,
do której was powołał,
i jakie bogactwo chwały jest udziałem świętych w dziedzictwie Jego,
I jak nadzwyczajna jest wielkość mocy Jego wobec nas,
którzy wierzymy dzięki działaniu przemożnej siły Jego,"
(Efez. 1, 18-19)
Wspaniała sprawa.
ReplyDeleteSzkoda, że moje garnki mają zbyt cienkie dno, by zapobiec przypaleniu się lemon curda...
Pozdrawiam! :)
WoW! Ależ piękny ten biszkopt z lemon curd! Super wygląda,a smakuje pewnie niebiańsko. Wygląda tak delikatnie.
ReplyDeleteCudo.
Pozdrawiam:)
Wspaniały!
ReplyDeleteGosiu, kiedy przyjeżdżasz? Sierpień za pasem;)
Jejuuuu jaki apetyczny ! Jakie fotki ! Achhhhh
ReplyDeleteCUDNY!!!!! poproszę kawałek :D
ReplyDeletewooow, robi nieziemskie wrażenie! Aż żal kroić...
ReplyDeletePięknie wygląda.. tak uroczo, delikatnie :]
ReplyDeleteJakie szczescie, ze moj brat przywiozl mi ostatnio z Irlandii dwa sloiczki Lemon Curd :) Juz sie nie moge doczekac wypiekow z dodatkiem tego kremu :) A Twoje ciasto Gosiu wyglada przepysznie. I na pewno pokusze sie o jego zrobienie :)
ReplyDeleteu Ciebie tak pięknie wszystko wygląda;D i do tego te śliczne zdjęcia;)
ReplyDeleteja jeszcze się nie odważyłam na lemon curd.. ale chyba powinnam. bo uwielbiam cytrynowe kwaśne smaki.
ReplyDeleteAle cudo! Koniecznie do wypróbowania!
ReplyDeleteZapraszam do mnie na nowy adres:
lubie.gotowac.com
Pycha !
ReplyDeleteWiśnie i masa bezowa - to brzmi smakowicie :)
Tak lubie cytrynowe smaczki, Twoj wyglada wysmienicie... Pozdrawiam. M
ReplyDeleteTo.wygląda.przepysznie!
ReplyDeleteLemon curd też nigdy nie robiłam. Ale to tylko kwestia czasu ;P Tym bardziej, że tyle ludzi go zachwala ;]
Pozdrawiam!
Twój blog jest super :) Bardzo ciekawe przepisy, szczególnie ten:) Jestem ciekawa jak smakuje, koniecznie go wypróbuję. Pozdrawiam
ReplyDeleteFajnie Gosiu, ze przypominasz o lemon curd, to niesamowita "masa", tak przyjemnie kwaskowata, az mam ochote na biszkopt, nawet gdy nie jestem zbytnim fanem biszkoptow :-)
ReplyDeleteGenialny przepis :) Rodzina była zachwycona. Serdecznie polecam i dziękuję.
ReplyDeletemarzkaaa