Nie ma to jak polski biały ser.
Przywieźliśmy sobie jego spory zapas.
Także na sernik.
Wczoraj upiekłam najlepszy sernik, jaki do tej pory jadłam.
O idealnej strukturze. Taki prawie polski. Prawie, bo nie tak ciężki. I dobrze :-)
Nie opadający po upieczeniu.
Wystarczająco słodki.
Na pysznym kruchym cieście.
Plus troszkę dżemu wiśniowego dla koloru :-)
Jeśli ktoś lubi serniki z rodzynkami - będą tu świetnie pasować!
Sernik na kruchym cieście
na kruche ciasto:
300g mąki
150g masła
75g cukru
1żółtko
2łyżki śmietany
4łyżki kakao
olejek migdałowy
Mąkę wsypać do miski, dodać miękkie masło, wyrobić palcami jak na kruszonkę.
Żółtko utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dolać śmietanę i olejek.
Do mąki dodać masę jajeczno-maślaną i kakao.
Wyrobić krótko, ale dokładnie.
Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30min.
Wyjąć, rozwałkować na grubość ok 5mm i wyłożyć nim tortownicę o średnicy 25cm.
Nakłóć widelcem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piec przez ok. 15min, ostudzić, nie wyjmować z formy!
na sernik:
1kg sera białego
100g masła
250g cukru
2łyżki mąki ziemniaczanej
6 jaj (osobno żółtka i białka)
80ml śmietanki 30%
olejek migdałowy
+(opcjonalnie) dżem wiśniowy
Ser (już zmielony przynajmniej dwukrotnie) zmielić z masłem na gładką masę.
Dodać cukier i mąkę, wymieszać mikserem na wolnych obrotach.
Dodawać po kolei żółtka, wolno mieszając. Dolać śmietankę i olejek.
Ubić białka ze szczyptą soli i łyżeczką cytryny.
Dodać do masy serowej, delikatnie i wolno wymieszać.
Wylać na upieczony i ostudzony kruchy spód.
Tortownicę z sernikiem wstawić do prostokątnej formy, do której wlać następnie wrzącą wodę (do połowy wysokości formy z sernikiem).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C.
Piec 15min, następnie zmniejszyć temp. do 120st C i piec jeszcze 90min.
Następnie wyłączyć piekarnik i trzymać sernik 15min, nie wyjmować!
Po tym czasie przez kolejne 15min. powoli otwierać drzwiczki piekarnika.
Wyjąć sernik i całkowicie ostudzić.
Wyjąć z formy i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Co warto wiedzieć?
1. Wszystkie składniki muszą mieć zachowaną pokojową temperaturę.
2. Mieszać należy powoli, aby nie napowietrzać masy.
3. Piec przy niskiej temp, dłuższy czas, w kąpieli wodnej, dzięki czemu sernik będzie równy i gładki, a także nie podejdzie wodą ani nie opadnie.
*
*
"Któż nas odłączy od miłości Chrystusowej? Czy utrapienie, czy
ucisk, czy prześladowanie, czy głód,
czy nagość, czy niebezpieczeństwo,
czy miecz?
Ale w tym wszystkim zwyciężamy
przez Tego, który nas umiłował."
(Rzym. 8: 35, 37)
Amen.
"Tyś jest schronieniem mym
napełniasz serce me
wolnością Swych pieśni kiedy strach ogarnia duszę mą
będę ufać Ci, będę ufać Ci
w mej słabości wyznam
mocą i siłą mą Bóg"
Piękny serniczek! Naprawdę wspaniale się prezentuje i tak delikatnie wygląda :)
ReplyDeleteA u mnie też dziś sernik.
Pozdrawiam:-)
Pięknie u Ciebie ! Tak ...czysto, przejrzyście i smakowicie. Sernika poprosze kawałeczek. :)
ReplyDeleteTeż lubię ten fragment z Biblii. Tak jak 2TM2,3 śpiewa : Kto nas odłączy od Boga!
Pozdrawiam
Ania
serników to ja tak nie za bardzo, tylko od Święta (: ale Twojego bym zjadła z miłą chęcią!
ReplyDelete:*
Piękny ten sernik.Taki zwiewny jak chmurka...
ReplyDeleteFantastyczny! Przepięknie wygląda ten dżem na wierzchu.
ReplyDeletePozdrawiam!
wygląda cudownie!
ReplyDeletetaki najprawdziwszy, sernikowy sernik! I ten kolor świetnie się wpasował. ;)
Sernik cudo.
ReplyDeleteBrak słów...:D Dla takiego sernika można zrobić wszystko...:) Piękny
ReplyDeleteMuszę przyznać, że i sernik, i zdjęcia pyszne!
ReplyDeleteGoś, piękne sernikowe zdjęcia! :)
ReplyDeletePozdrowienia!
U Ciebie jak zwykle kusząco! Coś ostatnio moda na ser. Szukam i szukam idealnego przepisu na sernik, bo zwykle albo wyjdzie za suchy, albo za słodki, albo niewiarygodnie opadnie. Ten mi się BARDZO podoba! I te zdjęcia...
ReplyDelete'jak zwykle kusząco'
Pozdrawiam :)
Uwielbiam sernik! Kolejny nieczekoladowy przepis, który kusi :) Dziękuję! Miłej niedzieli.
ReplyDeletecudowny sernik!!! wyglada przepysznie:)
ReplyDeletea zdjecia sa rewelacyjne:)