Ciasto rewelacja. Biszkopt kakaowy, mus czekoladowy, beza, wiśnie.


CIASTO REWELACJA.
Najchętniej napisałabym tylko tyle :-)

Jednak opiszę Wam co się w nim znajduje, bo każda poszczególna warstwa zasługuje na uwagę.

Biszkopt - kakaowy...pięknie wyrośnięty...sprężysty.
Zrzucony na ziemię zaraz po upieczeniu. Całkiem serio.
Mus czekoladowy - obłędny.
Beza - schowana w środku ciasta, taka chrupiąca niespodzianka, która z czasem niestety trochę namięka.. Ale smak pozostaje :-)
Biała masa - śmietanka i serek, takie kremowe zakończenie.
Wiśnie.

Czekolada, beza, wiśnie.
Nie brzmi pysznie? :-)






Biszkopt kakaowy z musem czekoladowym, bezą i wiśniami

biszkopt:
(należy pamiętać - składniki o temp. pokojowej)
4 jaja + 1 białko
szczypta soli
1/2 szkl. cukru (100g)
cukier waniliowy (8g)
1łyżka letniej wody
150g maki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1/2łyżeczki sody
2łyżki kakao (20g)

Oddzielić białka od żółtek i ubić (początkowo z odrobiną soli, pod koniec dodać połowę- 50g- cukru).
Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym, dodając na początku łyżkę wody.
Do żółtek przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oraz kakao, dodawać na zmianę z ubitymi białkami.
Wymieszać delikatnie, ale dokładnie.
Wylać do tortownicy (śr. 24cm).
Piec w 175st. C przez 30min.
Wyjąć, spuścić z 6cm na ziemię w foremce, włożyć z powrotem do piekarnika i ostudzić przy uchylonych drzwiczkach.
Przekroić na dwa blaty.
Namoczyć 2filiżankami soku z wiśni (z kompotu).

mus czekoladowy:
180g czekolady
60ml mleka
50g masła
1łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1żółtko
2łyżeczki kakao
250ml śmietanki kremówki (zimnej!)

Czekoladę, mleko, masło i czekoladę umieścić w misce i roztopić w kąpieli wodnej (miskę połozyć na garnku z gotującą się wodą).
Ostudzić do temperatury pokojowej.
Dodać żółtko, mieszając masę mikserem.
Ubić zimną śmietankę na sztywno.
Dodać do masy czekoladowej razem z kakao.
Wymieszać dokładnie, delikatnie.
Wstawić do lodówki, aby mus stężał.

kremowa masa:
150ml śmietanki kremówki (zimnej!)
2torebki cukru waniliowego (2x8g)
75g serka typu philadelphia

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier waniliowy.
Połączyć z serkiem, wstawić do lodówki.

bezy:
75g białka (2duże lub 2małe)
100g cukru
cukier waniliowy (8g)
1łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki octu

Białka ubić na sztywno, początkowo z dodatkiem soli, po wstępnym ubiciu dodając cukier.
Ubić na sztywną, lśniącą masę.
Dodać mąkę i ocet, wymieszać.
Rozłożyć na blaszce (lub 2 jeśli chcecie mieć je cieńsze) na kształt koła o śr. 24cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150st.C.
Piec przez 5min., następnie zmniejszyć temp. do 100st.C i piec jeszcze ok. godzinę.
Wyjąć, ostudzić.

+ 175g wiśni z kompotu
czekolada do pokruszenia

Łączenie:
Na jeden blat nasączonego biszkoptu położyć połowę musu czekoladowego.
Rozłożyć na nim połowę wiśni.
Przykryć jednym blatem bezowym.
Rozsmarować resztę musu i rozłożyć resztę wiśni.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
Na nim rozsmarować kremową masę.
Ewentualnie pokruszyć drugi blat bezowy i zetrzeć odrobinę czekolady. Ozdobić ciasto.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!



***

"Bóg znany jest w Judzie,
Imię Jego jest wielkie w Izraelu.
Przybytek Jego w Salem,
A mieszkanie Jego na Syjonie.
Tam łamie ogniste strzały łuku,
Tarczę i miecz, i zbroję. Sela.
Wspanialszy jesteś i potężniejszy
Niż góry odwieczne.
Ograbieni zostali odważni, popadli w sen.
A wszystkich wojowników siła rąk zawiodła.
Od groźby Twojej, Boże Jakuba,
Zdrętwiały wozy i konie.
Straszny Ty jesteś!
Któż się ostoi przed obliczem Twoim,
Przed siła gniewu Twego?
Z nieba ogłosiłeś wyrok:
Ziemia zatrwożyła się i zamilkła,
Gdy Bóg powstał na sąd, by wybawić wszystkich pokornych ziemi. Sela.
Gdyż nawet gniew ludzki przyczynia Ci sławy,
A tymi, co ocaleją z gniewu, Ty się opaszesz.
Składajcie śluby i spełniajcie je Panu, Bogu waszemu;
Wszyscy wokół Niego niech złożą dary Strasznemu!
On ukraca pychę książąt,
Jest groźny dla królów ziemi."
(PSALM 76)

"Aby pocieszone były ich serca,
a oni połączeni w miłości zdążali do
wszelkiego bogactwa pełnego zrozumienia,
do poznania tajemnicy Bożej,
to jest Chrystusa,
w którym są ukryte wszystkie skarby mądrości i poznania,"
(KOLOSAN 2:2-3)


"A tak, jeśliście wzbudzeni z Chrystusem,
tego co w górze szukajcie,
gdzie siedzi Chrystus po prawicy Bożej;
O tym, co w górze, myślcie,
nie o tym, co na ziemi.
Umarliście bowiem, a życie wasze
jest ukryte wraz z Chrystusem w Bogu."
(KOLOSAN 3:1-3)

*

What can wash away my sin?
Co może zmyć mój grzech?
What can make me whole again?
Co może mnie stworzyć od nowa?
Nothing but the blood of Jesus.
Nic oprócz krwi Jezusa

For my pardon, this I see,
Dla mojego przebaczenia, to widzę,
For my cleansing this my plea,
Dla mojego oczyszczenia to moje uniewinnienie
Nothing but the blood of Jesus.
Nic oprócz krwi Jezusa

 Oh! precious is the flow
O, jak cenny jest ten strumień
That makes me white as snow;
który sprawia, że jestem biały jak śnieg
No other fount I know,
Nie znam żadnego innego źródła mądrości
Nothing but the blood of Jesus.
Nic oprócz krwi Jezusa

Nothing can for sin atone,
Nic nie może odpokutować za grzech
Naught of good that I have done,
Nic dobrego co robię
Nothing but the blood of Jesus.
Nic oprócz krwi Jezusa

This is all my hope and peace,
To jest cala moja nadzieja i pokój
This is all my righteousness,
To jest cała moja sprawiedliwość
Nothing but the blood of Jesus.
Nic oprócz krwi Jezusa

Oh! precious is the flow
O, jak cenny jest ten strumień
That makes me white as snow;
który sprawia, że jestem biały jak śnieg
No other fount I know,
Nie znam żadnego innego źródła mądrości
Nothing but the blood of Jesus.
Nic oprócz krwi Jezusa





*
Na podstawie przepisów z:
bloga Moje wypieki
bloga Tartelette
własnych zbiorów

28 comments:

  1. O rety! Musi smakować rewelacyjnie:)

    ReplyDelete
  2. Szaleństwo smaków, a i wygląda cudnie :)

    ReplyDelete
  3. Twoje przepisy są obłędne...taka kuchnia mnie i moim najbliższym bardzo odpowiada, wiele z twoich przepisów zagościło u nas na stałe, np ciasto czekoladowe z karmelem i orzechami, które właśnie wcinam pisząc to....czekam na więcej przepisów

    ReplyDelete
  4. pysznie wygląda!

    ReplyDelete
  5. Musi smakować obłędnie! Biszkopt, mus, beza - prawdziwa rozpusta smakowa! :)

    ReplyDelete
  6. ...i wygląda rewelacyjnie! Smak na razie tylko oczami wyobraźni...:))

    ReplyDelete
  7. Brzmi! ;) Świetne...

    ReplyDelete
  8. brzmi i wygląda cudownie

    ReplyDelete
  9. jak zwykle zrobiłaś małe arcydzieło!
    A biszkopt i ja zrzucam. :)

    ReplyDelete
  10. Cóż to za smakowite piękności? Zapisuję, bo torcik wygląda niezwykle zachęcająco, tak jak zdjęcia :)

    ReplyDelete
  11. Wspaniały. Ywielbiam takie wilgotne czekoladowe ciasta...

    ReplyDelete
  12. Każda z poszczególnych warstw brzmi świetnie, a całość - jeszcze z tą bezą w środku... - musiała smakować wyśmienicie:)

    ReplyDelete
  13. Anonymous19:45

    Wygląda rzeczywiście wspaniale! Przepis zapisuję:) Pzdr Aniado Ps. Czy aby ciasto tak dobrze się prezentowało, konieczne jest wyrzucanie biszkoptu na podłogę? ;)

    ReplyDelete
  14. Wygląda obłędnie. A jak smakuje, to ja sobie wolę nawet nie wyobrażać.

    ReplyDelete
  15. Cudownie wygląda!
    Lubię bardzo biszkopt rzucany, zawsze wychodzi :))
    Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  16. nie mam ani grama wątpliwości co do rewelacyjności tego ciasta! :)

    ReplyDelete
  17. Hania17:42

    Wygląda wyśmienicie .....chyba już wiem jakie ciasto upiekę mężowi na urodziny!

    ReplyDelete
  18. Genialne, musze to wydrukowac i jak będzie okazja do zrobienie tortu - upiec. Bo ja w ogóle cienka sie czuję w tortach, nie wiem, nie przepadam a nimi, a ten tort mnie jako jeden z nielicznych zachwycił. Bardzo :)

    ReplyDelete
  19. piękne ciasto.

    ReplyDelete
  20. obłędne to ciasto !

    ReplyDelete
  21. :) no i popełniłam to ciasto, o tu: http://cakes-and-the-city.blogspot.com/2011/03/meringue-meringue.html
    wspaniałe, potwierdzam! :)

    ReplyDelete
  22. O rety, wygląda cudownie! A z opisu to już w ogóle... Ale mi narobiłaś ochotę na kawałek takiego ciasta!

    ReplyDelete
  23. Anonymous10:58

    Ciekawa kompozycja:) polecam mus bananowy.

    ReplyDelete
  24. Edyta20:21

    Uwielbiam takie ciasta o głębokim, czekoladowym smaku. Do niedawna nie umiałam za bardzo piec biszkoptu czekoladowego, ale od kiedy korzystam z porad https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ wychodzi idealny. Z przyjemnością piekę teraz wyszukane torty czekoladowe.

    ReplyDelete
  25. Anonymous22:19

    Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    ReplyDelete