Dziś aż trzy przepisy. Dużo zdjęć. Dużo słów.
Dwa ciasta z okazji urodzin, a jedna przekąska z okazji nauki do egzaminów :-)
Czekoladowy torcik już kiedyś wypróbowałam, piekąc go dla pewnego solenizanta.
Smakowało bardzo, jeden z degustatorów dosłownie się nad nim rozpływał!
Zrobiłam więc jeszcze raz, dla nieco innego grona, ale z tej samej okazji.
Powiem jedno - delicje. Z dnia na dzień lepszy.
Krucha warstwa, delikatny krem konsystencji musu i ganache.
Ciasto czekoladowe z jogurtem - sprawdzone, tradycyjne i mamine.
Jogurt ze śliwkami świetnie się tu wkomponował.
Wypiek robiony nieco w pośpiechu, ale naprawdę zdał egzamin na szóstkę!
Pozostając w temacie egzaminów - ciastka owsiane ze zdrowymi dodatkami są idealną przekąską podczas nauki.
Robiłam już nie raz tego rodzaju ciastka, ale naprawdę muszę stwierdzić, że te są najlepsze ze wszystkich do tej pory wypróbowanych.
Puchate, a płatki nie są aż tak wyczuwalne...
Super, polecam wszystkim studentom, ale i nie tylko :-)
Dużo, smacznie, trochę zdrowo ale i czekoladowo :-)
A na koniec zdjęcia z Den Bosch, które miałam przyjemność dziś zwiedzić u boku bratniej duszy!
*
Wspaniale. Nawet pośród burz i setki "???" w głowie.
Życia z Bogiem nie można określić inaczej jak tylko 'wspaniałe'.
A Samego Jezusa 'święty".
Wspaniały, Święty... Bóg, Zbawiciel, Stworzyciel.
*
Czekoladowy torcik urodzinowy
czekoladowy spód:
200g mąki
125g masła
2żółtka
2łyżki śmietany
50g cukru (w tym 2cukry waniliowe)
Olejek rumowy i migdałowy
2łyżki kakao
Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, dodać śmietanę i aromaty, wymieszać.
Dodać do mąki wymieszanej ze szczyptą soli, kakao i masłem.
Ugnieść ciasto.
Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 30min.
Wyjąć, wyłożyć spód foremki wysmarowanej masłem.
Piec w 175°C 15min. Wyjąć, ostudzić.
czekoladowa masa:
200g mixu gorzkiej i mlecznej czekolady
100g masła
35g cukru(w tym 2x8g cukru waniliowego)
60ml mocnej kawy
3 duże jaja
Masło, cukier i kawę umieścić w rondelku, trzymać na palniku aż do rozpuszczenia masła.
Gorącą masę wylać na pokruszoną czekoladę i odstawić na 3min.
Wymieszać energicznie aż powstanie gładka masa.
Ostudzić, dodać jajka, wymieszać dokładnie.
Wylać na upieczony spód.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C, piec 15-20min.
Wyjąć, całkowicie ostudzić.
ganache:
100g mixu gorzkiej i mlecznej czekolady
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
1 łyżka masła
Kremówkę i masło umieścić w rondelku, zagotować.
Zalać pokruszoną drobno czekoladę.
Odstawić na 3minuty, wymieszać energicznie.
Polać ciasto.
Wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego!
*
Chocolate birthday cake
for the chocolate crust:
200g flour
125g butter
2 egg yolks
2 tablespoon sour cream
50g sugar (2x8g vanilla sugar included)
Rum and almond aroma
2 tablespoons cacao
for the chocolate truffle filling:
200gr bittersweet chocolate
100gr unsalted butter, at room temperature
35gr sugar (2x8g vanilla sugar included)
60ml strong brewed coffee
3 large eggs
for the chocolate ganache:
100gr bittersweet chocolate
1/4 cup heavy whipping cream
1 tablespoon unsalted butter, at room temperature
Prepare the crust:
beat the egg yolks with the rest of sugar until mixture is thick, pale yellow and forms a thick ribbon when the beaters are lifted a few inches above the batter. Add the cream, aromas, mix it. Pour the mixture into a bowl with the flour, cacao and butter. Combine together all ingredients and mix until incorporated. Dump the whole mixture onto a lightly floured board and gather the dough into a smooth ball. Do not work the dough while in the mixer or it will toughen it up. Flatten the dough into a disk, wrap it in plastic wrap and refrigerate for an hour.
Preheat oven to 175°C and position a rack in the center. Place tart ring on a parchment lined baking sheet and set aside.
When the dough is nice and cold, roll it, cut out the dough and fit it into tart ring. Cut it with a fork, bake for 15 minutes. Keep the oven at 175°C.
Prepare the filling:
Place the chocolate in a medium bowl and set aside. In a medium saucepan set over medium heat, bring the butter, sugar, and coffee together to a boil over medium. Pour the mixture over the chocolate and leave it undisturbed for 2-3 minutes. Gently whisk until smooth. Let cool a little bit. Add the eggs, one at a time whisking quickly until the mixture is smooth. Divide the batter evenly among the tart shell and bake for 15-20 minutes.
Let cool completely.
Prepare the chocolate ganache:
Place the chocolate in a medium bowl and set aside. In a medium saucepan set over medium heat, bring the heavy cream to a gentle boil. Pour it over the chocolate and let sit for 2-3 minutes. Whisk until smooth and incorporate the butter at the same time until the ganache is completely smooth. Divide evenly on top of the tarts and snooth out with an offset spatula.
Refrigerate until ready to eat.
Serve with a whipped cream.
Enjoy!
Ciastka owsiane
150g platkow owsianych
50g kokosu
garść rodzynek, zurawin i sliwek suszonych
100g cukru ( w tym 2 cukry waniliowe po 8g)
2jaja
2łyżki śmietany
4łyżki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat rumowy, migdałowy
50g masła
Roztopić masło i odstawić. Zmiksować jaja z cukrem i dodać resztę składników.
Piec w 175°C ok 20-25min.
Ostudzić.
Smacznego!
*
Flapjack cookies
150g porridge oats
50g desiccated coconut
¼ cup raisins, cranberry and prune
100g sugar (2x8g vanilla sugar included)
2 eggs
2 tablespoons sour cream
4 tablespoons flour
teaspoon baking powder
rum and almond aroma
50g butter, melted
Mix the eggs with sugar, add the rest of ingredients.
Preheat oven to 175°C . Bake the cookies 20-25min
Enjoy!
Ciasto czekoladowe z jogurtem
2szklanki mąki
1szklanka cukru
1/2 szklanki kakao
1 szklanka jogurtu ( z dodatkiem dżemu śliwkowego)
2/3 szklanki oleju
3jaja
2łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier waniliowy
aromat rumowy i migdałowy
+ powidła śliwkowe
Jaja utrzeć z cukrem, dodać olej, chwilę ubijać, dodać mąkę z proszkiem,
kakao, sól, jogurt i wanilię oraz aromaty.
Ubijać wszystko na wolnych obrotach miksera aż całość stanie się mokrą masą.
Piec w 175°C przez 45-60min. (do suchego patyczka)
Wyjąć, ostudzić.
Przekroić na dwa placki.
Jeden z nich posmarować solidnie powidłami śliwkowymi.
Nałożyć drugi placek, znów posmarować go powidłami.
Polać masą kakaową przygotowaną w następujący sposób:
2łyżki kakao, 2łyżki masła, 2łyżki cukru i 2łyżki mleka wstawić do rondelka.
Dolać aromat rumowy i migdałowy.
Gotować na wolnym ogniu aż powstanie gęsta masa (sprawdzić na talerzyku - spuścić kroplę masy i jeśli zastyga, to polewa jest gotowa).
Polać ciasto.
Smacznego!
*
Chocolate youghurt cake
2cups flour
1cup sugar
1/2cup cacao
1cup natural youghurt with a plum jam
2/3 cup cooking oil
3eggs
2 teaspoons baking powder
Pinch of salt
Vanilla sugar, 8g
Rum and almond essence
+ plum jam
Mix the eggs with sugar, add the oil, flour with baking powder, cacao, salt, yoghurt, vanilla and essences.
Beat with an electric mixer for a minute at low speed until smooth.
Pour into a mold and bake at 175°C 45-60min (until a wooden pick inserted in center comes out clean)
After the cake has cooled, slice the cake through the middle to make two layers.
Use the plum jam between the two layers, and on top.
Cover with a chocolate icing prepared as follows:
2 tablespoon cacao, 2 tablespoon butter, 2 tablespoon sugar, 2 tablespoon milk put into the saucepan.
Pour rum and almond essence.
Heat until smooth and thick.
Pour over the cake.
Enjoy!
***
's - Hertogenbosch/ Den Bosch
***
"Ale teraz niezależnie od zakonu objawiona została sprawiedliwość Boża,
o której świadczą zakon i prorocy,
i to sprawiedliwość Boża przez wiarę w Jezusa Chrystusa dla wszystkich wierzących.
Nie ma bowiem różnicy,
gdyż wszyscy zgrzeszyli i brak im chwały Bożej,
i są usprawiedliwieni darmo, z łaski jego, przez odkupienie w Chrystusie Jezusie,
którego Bóg ustanowił jako ofiarę przebłagalną przez krew jego,
skuteczną przez wiarę,
dla okazania sprawiedliwości swojej przez to,
że w cierpliwości Bożej pobłażliwie odniósł się do przedtem popełnionych grzechów,
dla okazania sprawiedliwości swojej w teraźniejszym czasie,
aby On sam był sprawiedliwym i usprawiedliwiającym tego, który wierzy w Jezusa."
Rzymian 3:21-26
"But now the righteousness of God apart from the law is revealed,
being witnessed by the Law and the Prophets,
even the righteousness of God, through faith in Jesus Christ,
to all and on all who believe. For there is no difference;
for all have sinned and fall short of the glory of God,
being justified freely by His grace through the redemption that is in Christ Jesus,
whom God set forth as a propitiation by His blood, through faith,
to demonstrate His righteousness,
because in His forbearance God had passed over the sins that were previously committed,
to demonstrate at the present time His righteousness,
that He might be just and the justifier of the one who has faith in Jesus."
Romans 3:21-26
Wezmę to ostatnie :)
ReplyDeleteMiło tu być!
sliczne zdjęcia, a porcja słodyczy powalająca... Oglądam to w nocy i mnie zwija! chcę czeklady...:)
ReplyDeleteO jakiej srednicy formie był pieczony tort czekoladowy? pozdrawiam ela
ReplyDeleteChciałabym spróbować wszystkiego! Wiem, łakomstwo jest złe :P
ReplyDeleteOjej, piekne zdjecia i super przepisy! Jak tu teraz znalezc czas na to wszystko? ;)
ReplyDeleteJak ja uwielbiam ciasta czekoladowe!!!! Dopiero co niedawno robiłam czekoladowe cupcakes a po zobaczeniu Twojego torcika znowu mam ochotę na coś mocno czekoladowego. Niestety co za dużo to niezdrowo, ale na pewno niedługo zrobię!! Przyłączę się tylko do pytania, na jakiej tortownicy piekłaś ten urodzinowy torcik??
ReplyDeleteTortownica 20-22cm.
ReplyDelete:-)
Pozdrawiam!
Koniecznie muszę spróbować owsiane ciasteczka:)
ReplyDelete