Coffee & chocolate.



Do dzisiejszego wypieku zainspirowała mnie kostka czekolady o smaku mokka.

Jako kawoszka i miłośniczka czekolady powiem jedno - 
dzisiejszy poranek spędzony na tworzeniu tego ciasta wywołał jeszcze szerszy uśmiech na moich ustach :-)

*

For baking this cake I was inspired by a piece of mocha chocolate.

As a coffee and chocolate lover I will say one thing - 
this morning spent on creating this cake made me smile even wider :-)


Mokka tort

175g mąki
2łyżeczki proszku do pieczenia
50g kakao
200g cukru
140g roztopionego masła
3łyżki oleju
4jaja (osobno żółtka i białka)
1łyżka jogurtu
szczypta soli 
4łyżki mocnej kawy
3łyżki wody
olejek rumowy

krem kawowy
450ml śmietanki kremówki
3łyżki cukru pudru
olejek rumowy
3łyżki mocnej kawy
2łyżeczki cappuccino instant
2kostki czekolady mokka

do posypania:
solone i drobno pokrojone orzeszki ziemne
starta czekolada mokka

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać ostudzone masło, olej, jogurt kawę i wodę oraz aromat. Wymieszać.
Mokre składniki przelać do mąki. Połączyć wszystkie składniki aż do powstania jednolitej masy.
Białka ubić, na początku ze szczyptą soli, a po wstępnym spienieniu dodać cukier i ubić na puszystą masę.
Połączyć z przygotowaną wcześniej masą i wymieszać dokładnie, ale delikatnie.
Wylać do przygotowanej formy 20x30cm.
Piec w 175°C przez ok. 60min.
Wyjąć, ostudzić. Przekroić na dwa placki.

Zimną śmietankę kremówkę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier, olejek, kawę i startą czekoladę.
Ubić do końca.
Połowę rozsmarować na jednej części ciasta.
Przykryć drugim plackiem i rozłożyć resztę kremu.
Posypać orzeszkami i czekoladą.
Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!

*

Mocha cake

175g flour
2 teaspoons baking powder
50g cocoa
200g sugar
140g melted butter
3 tablespoons oil
4 eggs (separately yolks and whites)
1tablespoon yoghurt
pinch of salt
4teaspoons strong coffee
3teaspoons water
rum aroma

the coffee cream:
450ml heavy whipping cream
3 tablespoons powdered sugar
rum aroma
3teaspoons strong coffee 
2 teaspoons cappuccino instant
2pieces mocha chocolate

to sprinkle:
peanuts, chopped
mocha chocolate, grated

Combine the flour, baking powder and cocoa together.

Beat the egg yolks with the half of sugar until mixture is thick, pale yellow and forms a thick ribbon when the beaters are lifted a few inches above the batter. Add cold, melted butter, oil, yoghurt, coffee, water and aroma. Mix it. Pour the mixture into a bowl with the flour.
Mix until incorporated. 
Beat the egg whites until they begin to foam with a pinch of salt. 
As the foam continues to build, you can turn the speed to medium and then high, adding the sugar.
Beat until the foam forms stiff, glossy peaks.
Combine with the cocoa mixture, mix gently.
Pour into prepared baking sheet 20x30cm.
Bake in 175°C for around 60min.
Set aside and let cool.
Slice the cake through the middle to make two layers. 

Whip the cream, add sugar and the rest of ingredients.
Spill the half of the mousse upon the cake. Spread evenly. 
Sandwich with the second layer of the cake.
Spread the rest of the cream.
Sprinkle with peanuts and chocolate.
Put into a fridge for night .

Enjoy! 






***

"In all your ways acknowledge Him,
And He shall direct your paths."
Proverbs 3:6


"Pamiętaj o Nim na wszystkich swoich drogach, 
a On prostować będzie twoje ścieżki!"
Przypowieści 3:6

8 comments:

  1. Pysznie i pięknie!

    ReplyDelete
  2. jeju, te zdjęcia...
    szałowe!

    ReplyDelete
  3. Wspaniałe i nie wiem czy bardziej chciałabym zjeść w formie babeczek czy ciasta.

    ReplyDelete
  4. Pełne szaleństwo! Muffiny i tort. W taki dzień musiałabym ubrać luźne dresy by mój brzuch wszytko to pomieścił- bo zjeść bym chciała wszystko! Piękne zdjęcia i bardzo smakowity przepis:)

    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

    ReplyDelete
  5. Pyszne zdjęcia!
    Uwielbiam czekoladową twórczość.

    ReplyDelete
  6. mmm kawy nie lubię pić, uwielbiam jej zapach i desery :), czyli coś dla mnie

    ReplyDelete
  7. cóż za rozpusta!
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie!
    szana-banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    ReplyDelete