Imbirowe ciasteczka z miodem. Na chorobę i nie tylko ;-)




Kilka dni temu piekłam ciasteczka, dla pewnej bliskiej chorej osoby, a teraz sama leżę sobie w ciepłym łóżku i od czasu do czasu chrupię ciasteczka z imbirem.

Ciasteczka tak dobre!
Nawet nie poczujecie intensywnego smaku imbiru.
Ani miodu.
Jedynie zapach przypraw do piernika i cynamonu.
 Miód sprawi, że te małe wypieki będą mięciutkie i lekko ciągnące w środku.
Imbir doda ostrości.

W oryginalnym przepisie nie było kandyzowanego imbiru, ale ja już daawno go sobie zrobiłam i bardzo go lubię (w przeciwieństwie do surowego), dlatego i tu został użyty.

Te ciastka smakują każdemu. Zapewniam. :-)



Ciasteczka imbirowe z miodem i przyprawami

225g mąki
1łyżeczka soli
1łyżeczka imbiru w proszku
1łyżeczka przypraw do piernika
1łyżeczka cynamonu
100g cukru (ja dałam mix demerara i brązowego)
20g kandyzowanego imbiru pokrojonego bardzo drobno
125g masła
100g miodu płynnego


Nagrzać piekarnik do 180° C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wymieszać mąkę, przyprawy, cynamon, imbir, sól i cukier w misce.
Dodać masło (miękkie) i wyrobić ciasto palcami, jak na kruszonkę.
Podgrzać lekko miód w garnku.
Wlać do mieszanki z mąką i wymieszać wszystko dokładnie łyżką.
Rozsypać cukier na blacie. Formować rękami kule z ciasta wielkości orzecha włoskiego i przeturlać je po rozsypanym cukrze.
Rozłożyć na blaszce w odstępach 5cm.
Piec 10-12min. aż do lekkiego zarumienienia. Kiedy przypieką się za bardzo, stają się gorzkie.
Wyjąć z piekarnika, zostawić na blaszce 2min., następnie zdjąć i ostudzić całkowicie na kratce kuchennej.

Smacznego!

***

Gemberkoekjes met honing

225g bakmeel
1theelepel zout
1theel. gemberpoeder
1 theel. mixed spice of koekkruiden
1 theel. kaneel
100g suiker plus extra om te bestrooien
20g gekonfijte gember
125g boter, in blokjes
100g vloeibare honing

Verwarm de oven op 180 ° C. Bekleed de bakplaat met de bakpapier.
Zeef de bloem met zout en de specerijen in een grote kom en meng de 100g suiker erdoor.
Doe de boter erbij en wrijf alles met de vingertoppen door elkar tot het op fijn broodkruim lijkt.
Verwarm de honing rustig en een steelpan, giet hem op het boter-blemmengsel en roer alles goed met de lepel tot een deeg.
Strooi de suiker op een bord. Vorm met bebloemde handen balletjes van het deeg.
Wentel ze door suiker en leg ze met steeds 5cm tussenruimte op de blakplaat.
Bak ze 10-12minuten in de oven tot ze lichtbruin zijn.
Laat de koekjes 2 minuten op de bakplaat liggen.

Eet smakelijk!



***

Porcja Słowa:

"Najmilsi! Nie mścijcie się sami,
ale pozostawcie to gniewowi Bożemu,
albowiem napisano: pomsta do Mnie należy, Ja odpłacę, mówi Pan.
Jeśli tedy łaknie nieprzyjaciel twój, nakarm go;
jeśli pragnie, napój go;
bo czyniąc to, węgle rozżarzone zgarniesz na jego głowę.
Nie daj się zwyciężyć złu,
ale zło dobrem zwyciężaj."
(Rzym. 12, 19-21)

***
na podstawie przepisu Rachel Allen

18 comments:

  1. Dlaczego??? Uwielbiam imbir! Uwielbiam takie ciastka z widelcowym wzorkiem! Litości... ;)))

    ReplyDelete
  2. też powinnam chrupać takie ciasteczka, zwłaszcza, że katar mnie nie opuszcza

    Goś, nigdy nie przestanę zachwycać się Twoimi talentami :)

    ReplyDelete
  3. Chyba by mi smakowały. Piękne zdjęcia! Coraz piękniejsze!

    ReplyDelete
  4. Piękne. uwielbiam imbir!

    ReplyDelete
  5. CUdowne ciasteczka!! Ojeje piekne zdjecia

    ReplyDelete
  6. Widzę, że sezon na choróbska w pełni.
    Mam nadzieję, że mnie nic się nie przyplącze!

    A jak się przyplączę, to sobie takie ciasteczka upiekę. Ku posmaczeniu i ku pokrzepieniu serduszka podupadłego. ;)

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  7. ach...co to za pyszny smak...:)

    ReplyDelete
  8. Imbir uwielbiam, ciasteczka muszą być pyszne :)

    ReplyDelete
  9. Urocze te ciasteczka! Pogryzałbym je sobie teraz do herbaty...Ech!

    ReplyDelete
  10. Gosiu, wierzę w każde napisane słowo. :) Uwielbiam wypieki z imbirem. Smakują zawsze. Nawet jeśli troszkę szczypią w język. :)
    Cudne ciasteczka! Już sam ich wygląd mówi, że niezłe z nich imbirki. :D

    ReplyDelete
  11. Czy jest coś lepszego niż imbir w czasie choroby? Chyba tylko ciasteczka imbirowe. Zdrowiej.

    ReplyDelete
  12. Mam nadzieję Gosiu, że już lepiej, chociaż ze mną już trzeci tydzień nie tak(ale coraz lepiej;))
    A ciasteczka pewnie pyszne i piękne zdjęcia!

    ReplyDelete
  13. Zdróweczka Kochana !!!!

    Ciasteczka kuszące :)

    ReplyDelete
  14. Dziękuję wszystkim, wracam powoli do zdrowia.

    Pozdrawiam i życzę smacznego, jeśli będziecie próbować tych ciastek! :-)

    ReplyDelete
  15. Lubie imbir wiec mysle, ze takie ciasteczka by mi smakowaly... M

    ReplyDelete
  16. Ach Gosiu, imbir i miod chyba kazdego potwafia postawic na nogi, o tak, to idealny prezent dla chorych przyajaciol - dobrze ze Cie maja ;-))

    ReplyDelete
  17. Mam nadzieje, ze ciasteczka pomogly i ze teraz juz tryskasz zdrowiem i energia! :)

    ReplyDelete
  18. Upiekłam te ciasteczka. Rzeczywiście bardzo rozgrzewają, zwłaszcza maczane w gorącej herbacie z cytryną :)

    http://przystole.blox.pl/2010/12/Ciasteczka-imbirowe-z-miodem-i-przyprawami.html

    ReplyDelete