Drożdżowo! :-)




I po wakacjach... Chwała Bogu za wszystko! To był niezwykły miesiąc. Wakacje inne niż dotychczas. Nie leniwe, a zupełnie na odwrót.
Prawie nie-wakacje :-) Ale ja z chęcią przeżyłabym je jeszcze raz. Każdy jeden dzień, każdą godzinę...


Na początku sierpnia Pan dał mi przeżyć błogosławione chwile z Jego dziećmi.
Jezus żyje!

On zmienia życie me każdego dnia,
On zmienia serce me, wskazuje mi drogę Swą,
daje życie wieczne mi,
więc chcę powiedzieć że -
wielbić mego Pana chcę!


Był przy mnie na egzaminach. Pomagał, ja czułam Jego obecność. Był cały czas. Dzięki Bogu wszystko zdane. To już za mną, a nowe przede mną :-)


Chwała Bogu memu!




*


Mój ostatni wypiek przed wyjazdem to drożdżowe bułeczki z serem i czereśniami.  W ciągu ostatniego miesiąca raz zdarzyło mi się coś upiec. I co to było? :-) Francusko-drożdżowe placuszki z owocami. Zaraz po powrocie przyszedł czas na drożdżowy placek z serem i jagodami oraz malinami. :-) Mam słabość do drożdży, nie ma co :-)  Bardzo lubię samo przygotowywanie ciasta, wszystko oczywiście ręcznie!  I do tego ten zapach i puszystość...


Pamiętam taki jeden dzień, kiedy mama upiekła ciasto z serem i jagodami. To było ciepłe, wakacyjne popołudnie, mama z dużą prostokątną blachą w ręce wypełnioną... ciastem, które pachniało i smakowało obłędnie. To było lata temu, a ja ciągle wspominam ten wypiek :-) Oto moja wersja, z dodatkiem malin.
Jagody holenderskie (czyli borówki :-) ), a maliny, drożdże i ser - polskie :-) Zatem polsko-holenderski placek drożdżowy. Bez kruszonki, ale za to z lukrem! :-)




Placek drożdżowy z serem białym, jagodami i malinami

ciasto:
500g mąki pszennej
200g mleka (3/4szkl)
100g cukru (1/2szkl)
16g cukru waniliowego
3jaja
50g drożdży świeżych
60g masła
płaska łyżeczka soli

masa serowa:
500g półtłustego sera białego
60g masła
1jajo
skórka z jednej pomarańczy
2łyżeczki dżemu cytrynowego lub skórka z jednej cytryny
kilka kropel aromatu migdałowego

owoce:
250g malin
250g jagód

lukier:
¾ szklanki cukru pudru
skórka z jednej cytryny
woda

+ jajo do smarowania ciasta

Przygotować ciasto drożdżowe:
1/3 mąki (ok.4łyżki) połączyć w misce z ciepłym mlekiem i rozkruszonymi drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godzinki.
Masło roztopić, lekko ostudzić.
Jaja połączyć w rondelku z cukrem, cukrem waniliowym i lekko podgrzać, cały czas mieszając.
Do masy jajecznej dodać rozczyn i resztę mąki. Wymieszać, przełożyć na stolnicę.
Wyrabiać ciasto. Ja zawsze robię to sposobem z tego filmiku – ciasto wyrasta wyśmienicie! (choć trzeba poświęcić trochę czasu i siły :-)
Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i wyrabiać dalej, aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5godz.
Przygotować masę serową:
Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem, dodać zmielony ser, białko ubite na pianę, skórkę cytrynową i pomarańczową oraz olejek migdałowy. Wymieszać.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić (wizualnie) na 3 części, odkroić 1/3, a pozostałe 2/3 ciasta włożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia formy ( 37x25 cm), zaginając brzegi ciasta na boczne ściany foremki.
Nałożyć na ciasto przygotowaną masę serową, maliny oraz jagody.
Resztę ciasta krótko wyrobić i uformować cienki wałek. Kroić na paski, układać na owocach na skos, w odstępach.
Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30-45min.
Posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 45min.
Przygotować lukier:
Cukier puder wsypać do szklanki, dodać skórkę cytrynową i łyżeczkami ostrożnie wlewać wodę do momentu, kiedy uzyskamy masę o konsystencji gęstej śmietany. Polać lukrem ciasto.

Smacznego!

*

CIASTO DROŻDŻOWE
Co warto wiedzieć:

1. Wszystkie składniki powinny mieć zachowaną odpowiednią, pokojową temperaturę.
Należy pamiętać, że mleko, w którym rozpuszczamy drożdże ma być letnie, NIE gorące!
2. Konsystencja ciasta powinna być w miarę luźna, lepiej dłużej wyrabiać i smarować ręce lekko oliwą, niż dodać za dużo mąki.
3. Kończymy wyrabianie, kiedy ciasto jest sprężyste, tzn. przyciśnięty palcem fragment od razu "wraca" z powrotem do góry.

*






18 comments:

  1. Uwielbiam ciasta drożdżowe, lecz nigdy nie próbowałam ciasta z lukrem..:D Musi być dobre :) Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  2. W Holandii też są rusałki z pawimi oczkami!!! Fantastyczne ciasto i jeżynki na krzaczku. Przypomniała mi sie wyprawa do lasu... pełno jeżyn na jego skraju i chmara rusałek na małej polance :)

    ReplyDelete
  3. Gosiu! Placek cudowny i cudownie czytać Cię radosną po wakacjach!
    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  4. Gosiu, to jedno z piękniejszych ciast, jakie ostanio widziałam! Nie czytając nawet listy produktów od razu naszła mnie chęć na zrobienie go, a po przeczytaniu przepisu tym bardziej mam na nie wielką chęć:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete
  5. rany co za ciasto Gosiu, uwielbiam to trio drożdżowe ciasto + ser + owoce (:
    cieszę się, że już jesteś w tak dobrym humorze !

    drożdże rules! xD

    buzia.

    ReplyDelete
  6. Piękny placek, piękne zdjęcia! Uwielbiam drożdżowe wypieki. Pieknie pachną i doskonale smakują. Tak domowo:)
    Pozdrawiam Cię:)

    ReplyDelete
  7. mała m.21:20

    Czyzby na pielgrzymce Panna była? Ja taka naładowana tylko po pielgrzymce;-)

    Pozdrawiam

    ReplyDelete
  8. Gosiu, Twoje ciasto wygląda obłędnie! Mam na takie niezwykłą chętkę:) Sliczne!

    ReplyDelete
  9. Też kocham drożdżowe, a ostatnio to w ogóle maniakalnie piekę :D
    Ale to z serem...po prostu położyło wszystkie moje dotychczasowe wypieki!

    ReplyDelete
  10. Ciasto fenomenalne! ile ja bym dała za jego kawałeczek... ;]

    ReplyDelete
  11. Wspaniałe. I ciasto, i to zdjęcie z mrożonymi borówkami.

    ReplyDelete
  12. Fajnie Gosiu, ze znow z nami jestes :) Takie ciasta drozdzowe z serem i owocami uwielbiam. I do tego jak jeszcze wygladaja tak pieknie (jak zreszta wszystko u Ciebie) to az je sie oczami! :)

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  13. Poezja !!! Wygląda tak pięknie, tak lekko :D

    Buźka !!!

    ReplyDelete
  14. mniam
    ale pysznie wygląda to ciacho
    uwielbiam takie

    ReplyDelete
  15. ale wspaniale to ciasto jest!!! super polaczenie:drozdze,ser,owoce,lukier.....pycha!!! a do tego tez tak wyglada....
    Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  16. Wspaniałe ciasto!
    Takie letnie i słoneczne :)

    ReplyDelete
  17. piekne ciasto:) drozdzowe i owocowe i kolorowe - super:)

    ReplyDelete
  18. Witaj Gosiu! Ciasto jest piękne, jak zresztą cały glog - jest słodki i wielbiący Pana Jezusa. „Łaska niechaj będzie ze wszystkimi, którzy miłują Pana naszego, Jezusa Chrystusa, miłością niezniszczalną. Amen.” Serdecznie pozdrawiam.

    ReplyDelete