Sernik królewski.


Sernik naj naj naj naj.
Jestem nim zachwycona.
Pamiętałam smak sernika, który kiedyś jadałam u mojej babci.
Bardzo chciałam go odtworzyć. Udało się!!


Nie mamy tu w Holandii polskiego białego sera (tzn. można go kupić, ale przy tym także zbankrutować :-)).
Znalazłam kiedyś przepis na twaróg domowej roboty.
Jakie to proste!
Wreszcie mam polski biały serek, za którym tak tęskniłam :-)
Używam najzwyklejszej maślanki (nie UHT) i po niedługim czasie
mogę delektować się niekwaśnym, kremowym twarożkiem.
Polecam.


Rewelacja.
Sernik nr 1 na mojej liście. A zaraz za nim ten :-)




Sernik królewski


kruche ciasto(wszystkie poniższe składniki x2):
300g mąki
175g masła
olejek migdałowy
2żółtka
3 łyżki śmietany kwaśnej
65g cukru
cukier waniliowy
2łyżki kakao


Połączyć masło i mąkę jak na kruszonkę, dosypać kakao.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i olejek.
Dodać do mąki. Połączyć wszystko dokładnie, ale krótko.
Zawinąć w folię, wstawić do zamrażarki na 2godz.
Wyjąć, zetrzeć na tarce do foremki wyłozonej papierem do pieczenia (25x35cm).
Podpiec 15min. w piekarniku nagrzanym do 175st.C.
Wyjąć ostudzić.

Przygotować drugą porcję kruchego ciasta, zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki.


masa serowa:
1kg białego, niekwaśnego sera*
5jajek
250g masła
200g cukru pudru
150g rodzynek
3łyżki mąki ziemniaczanej
80g śmietanki 30%
olejek rumowy

Rodzynki sparzyć we wrzątku wymieszanym z zapachem migdałowym(lub amaretto).
Utrzeć masło z cukrem.
Dodać ser (przynajmniej trzykrotnie zmielony). Wymieszać całość, delikatnie.
Jajka roztrzepać, dodać do masy razem z odcedzonymi rodzynkami,
mąką ziemniaczaną, śmietanką i olejkiem.
Wymieszać na najmniejszych obrotach miksera.
Przelać na podpieczony spód.
Zetrzeć na to przygotowaną drugą część kruchego ciasta. Zostawić część i np. uformować z niej ozdoby na sernik.
 (u mniej był to kwiatek, którego już niestety na zdjęciach nie widać :-).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175st. C.
Piec 15min., zmniejszyć temp. do 150st. C i piec tak jeszcze ok. 60min.
Wyłączyć piekarnik, po 15min. uchylić lekko drzwiczki piekarnika i tak zostawić sernik w środku aż ostygnie.
Wyjąć, włożyć do lodówki na całą noc.
Przed podaniem polać lukrem (szklanka cukru pudru, odrobina aromatu rumowego i cytryny oraz woda - wszystko mieszamy aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany).


Smacznego!




* serek biały domowej roboty

Maślankę (nie UHT!) przelewamy do rondelka o dużym dnie.
Podgrzewamy na najmniejszym ogniu, nie gotujemy!
Wyłączamy palnik w momencie, kiedy pojawią nam się spore grudki, a całość będzie dość ciepła.
Przykrywamy pokrywką i zostawiamy do ostudzenia.
Przelewamy przez lnianą ściereczkę na sitko lub wlewamy do lnianej torebeczki.
Chodzi o to, żeby materiał był cienki.
Odstwiamy na całą noc.
Im dłużej będzie tak leżeć, tym bardziej suchy wyjdzie nam serek.




***





Psalm 90

"Panie, Tyś był ostoją naszą
Z pokolenia na pokolenie.
Zanim góry powstały,
Zanim stworzyłeś ziemię i świat,
Od wieków na wieki Tyś jest, o Boże!
Ty znowu człowieka w proch obracasz
I mówisz: Wracajcie, synowie ludzcy!
Albowiem tysiąc lat w oczach Twoich
Jest jak dzień wczorajszy, który przeminął,
I jak straż nocna.
Wartko porywasz ich, są jak sen poranny,
Jak trawa, która znika:
Rano kwitnie i rośnie,
Pod wieczór więdnie i usycha.
Tak i my giniemy od gniewu Twego.
A srogością Twoją jesteśmy przerażeni.
Położyłeś winy nasze przed Sobą,
Tajne grzechy nasz w świetle oblicza Swego.
Wszystkie dni nasze znikają z powodu gniewu Twego.
Lata nasze giną jak westchnienie.
Życie nasze trwa lat siedemdziesiąt,
A gdy sił stanie, lat osiemdziesiąt;
A to, co się ich chlubą wydaje, to tylko trud i znój,
gdyż chyżo mijają, a my odlatujemy.
Któż zna moc gniewu Twego?
Kto boi się Ciebie w uniesieniu Twoim?
Naucz nas liczyć dni nasze,
Abyśmy posiedli mądre serce!
Zwróć się ku nam, Panie, jak długo jeszcze,
Zmiłuj się nad sługami Swymi!
Nasyć nas o świcie łaską Swoją
Abyśmy się weselili i radowali przez wszystkie dni nasze!
Rozwesel nas w zamian za dni, gdyś nas utrapił,
Za lata, w których oglądaliśmy niedolę!
Niech się ukaże sługom Twoim dzieło Twoje,
A majestat Twój synom ich!
Niech spocznie na nas łaska Pana, Boga naszego,
A dzieło rąk naszych utwierdzaj wśród nas!
Tak, utwierdź dzieło rąk naszych!"




***

Przepis na twaróg ze strony Moje Wypieki




9 comments:

  1. U mnie też zagości w tym roku, ale z trochę innego przepisu.

    ReplyDelete
  2. Bardzo, bardzo apetyczny. Porywam kawałeczek i pozdrawiam ciepło :)

    ReplyDelete
  3. Wstyd się przyznać : jeszcze nigdy go nie robiłam ;)
    Ale zamierzam to poprawić !

    ReplyDelete
  4. sernik faktycznie wygląda jak z królewskiego stołu :) bardzo smakowite zdjęcia

    ReplyDelete
  5. Ten sernik jest jednym z najlepszych. Fantastycznie u Ciebie wygląda. Pozdrowienia:)

    ReplyDelete
  6. Sama nigdy go nie upiekłam. Nie wiem dlaczego, przecież tak go lubię jeśli trafia się okazja i ktoś mnie nim poczęstuje...a poza tym zawsze mnie zdumiewa jego ponadczasowy urok ;)

    ReplyDelete
  7. sernik wspaniale się prezentuje!

    ReplyDelete
  8. Iscie krolewski sernik Gosiu! No i z sera wlasnej roboty na dodatek! Chapeau bas :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete
  9. tak pysznie o nim piszesz.. że chce się koniecznie sięgnąc po kawałeczek.

    ReplyDelete