Den Haag. Piernikowate ciasto z dynią.





***


Haga. Den Haag. The Hague.
Piękne miasto. Dużo starych kamieniczek. Uroczych.
Tramwaje. Na każdym kroku.
Rowery. Jak w całej Holandii - masa :-)

Było wietrznie. Było słonecznie.
Jeszcze kiedyś tam pojadę, mam nadzieję!

Dziś także o pysznym wypieku.
Murzynek? Piernik? Ciasto dyniowe?
Wszystko razem.
Dodatkowo trochę zdrowia - staram się ostatnio raczyć moją rodzinkę słodkimi, ale i zdrowymi wypiekami.

Ciasto piernikowo-dyniowe.
Z miodem, pestkami dyni, płatkami owsianymi. Z musem dyniowym wykonanym jak opisane jest to tu.
Bardzo polecam. Pychotka.




Piernikowate ciasto z dynią

250g mąki
2łyżki kakao
1łyżeczka proszku do pieczenia + 1łyżeczka sody
szczypta soli
1łyżeczka przyprawy piernikowej

150g cukru + 1torebka cukru waniliowego (8g)
1jajo
100ml oleju

50g miodu płynnego
200ml mleka

100g płatków owsianych/żytnich etc.
25g pestek dyni

100g musu z dyni

Mąkę wymieszać z kakao, spulchniaczami, solą i przyprawą.
Jajko roztrzepać z cukrem, dolać olej.
Miód podgrzać razem z mlekiem.
Płatki owsiane i pestki dyni zmielić drobno.
Do mąki dodawać po kolei: masę jajeczną, mleczno-miodową, płatki z pestkami dyni i mus.
Wymieszać wszystko dokładnie.
Wlać do przygotowanych foremek nasmarowanych masłem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st.C.
Piec 45-60min. (w zależności od wybranej foremki) do tzw. suchego patyczka

Ostudzić. Polać kakaową polewą przygotowaną w ten sposób:
2łyżki mleka, 1łyżeczkę kakao, 2łyżeczki cukru, 1łyżeczkę masła i kawałek gorzkiej czekolady umieścić w rondelku, rozpuścić. Dodać 2łyżki mleka w proszku, wymieszać dokładnie, chwilę pogotować.
Polać zimne ciasto.

Smacznego!







***

I na koniec jeszcze kilka zdjęć.
Takie skraweczki, fragmenciki.
Bo do Hagi najlepiej pojechać samemu.






***

"Bo jeśli ustami swoimi wyznasz, że
Jezus jest Panem,
i uwierzysz w sercu swoim,
że Bóg wzbudził Go z martwych,
zbawiony będziesz.
Albowiem sercem wierzy się ku
usprawiedliwieniu,
a ustami wyznaje się
ku zbawieniu."
(RZYMIAN 10:9-10)


"Któż jest, Boże, jak Ty, który
przebaczasz winę,
odpuszczasz przestępstwo resztce
swojego dziedzictwa,
który nie chowasz na wieki gniewu,
lecz masz upodobanie w łasce?
Znów zmiłuje się nad nami,
zmyje nasze winy,
wrzuci do głębin morskich
wszystkie nasze grzechy."
(MICHEASZA 7:18-19)


"Tak więc, jeśli ktoś jest w Chrystusie,
nowym jest stworzeniem;
stare przeminęło, oto wszystko stało się nowe.
A wszystko to jest z  Boga, który nas pojednał
z Sobą przez Chrystusa i poruczył nam służbę pojednania.
To znaczy, że Bóg w Chrystusie
świat ze Sobą pojednał, nie zaliczając im
ich upadków, i powierzył nam słowo pojednania."
(2. KORYNTIAN 5:17-19)


"Łaska wam i pokój od Tego,
który jest i który był, i który ma przyjść,
i od siedmiu duchów, które są przed Jego tronem.
I od Jezusa Chrystusa, który jest
świadkiem wiernym, pierworodnym z umarłych
i władcą nad królami ziemskimi.
Jemu, który miłuje nas i który
wyzwolił nas z grzechów naszych przez krew Swoją.
I uczynił nas rodem królewskim, kapłanami Boga i Ojca Swojego,
niech będzie chwała i moc na wieki wieków.
Amen.
Oto przychodzi wśród obłoków
i ujrzy Go wszelkie oko, a także ci,
którzy Go przebili, i będą biadać
nad Nim wszystkie plemiona ziemi. Tak jest!
Amen.
Jam jest alfa u omega [początek i koniec], mówi Pan, Bóg,
Ten, który jest i który był,
i który ma przyjść,
Wszechmogący."
(OBJAWIENIE ŚW. JANA 1:5-8)





9 comments:

  1. Pięknie tam, ach pięknie! Śliczne zdjęcia zrobiłaś.
    Ciasto piernikowate pysznościowate !:)

    ReplyDelete
  2. Piękne zdjęcia. Piękne serca. Ja też w weekendy zapominam o zdrowych wypiekach ;).

    ReplyDelete
  3. W Hadze jeszcze mnie nie bylo, a zdjecia zachecaja do odwiedzenia... Ciasto wyglada przepysznie!

    ReplyDelete
  4. ale cudne to piernikowe serce! :)

    ReplyDelete
  5. Takie serducho to i ja bym z chęcią zjadła, nawet całe! Pozdrawiam Gosiu:)

    ReplyDelete
  6. Ja pierniczę.. super :)

    ReplyDelete
  7. Piękne piernikowe serca i piękna Haga.

    ReplyDelete
  8. piękny post, urzekający, a przepis do wypróbowania

    ReplyDelete
  9. Śliczne te Twoje okruchy rowerowe (i nie tylko) :)

    Wypieki jak zawsze - piękne, precyzyjne i ciekawe.

    Pozdrowienia cieplutkie ślę!

    ReplyDelete