Lato. Lato...Lato!
Z latem kojarzą mi się moje wakacje w domku nad jeziorem.
Jadanie jabłek z drzew czy tez świeżych wiśni.
To był piękny czas.
Dzisiaj wiśnie powędrowały do ciasta.
Bardzo prostego i letniego.
Z cynamonem.
Pachnie latem.
I aż chce mi się śpiewać z radości..dla mojego Boga! :-)
*
Summer. Summer...Summer!
When I think about summer, I remember my childhood and vacation spent in a summer house by the lake.
I would eat apples or fresh cherries straight from a tree.
It was a beatiful time.
Today I "put the cherry on the cake" :-)
It's a very simple summer cake.
With cinnamon.
And it smells like summer.
I just wanna sing for joy..for my God! :-)
Fresh cherry cake with a hint of cinnamon
3/4 glass flour
½ tbsp ground cinnamon
50g powdered sugar
1 egg
4 tbsp milk
85g butter, melted
500g juicy, ripe cherries
icing sugar, for dusting
½ tbsp ground cinnamon
50g powdered sugar
1 egg
4 tbsp milk
85g butter, melted
500g juicy, ripe cherries
icing sugar, for dusting
50g flour
1/2 tbsp ground cinnamon
25g powdered sugar + 2x vanilla sugar (2x8g)
25g butter, at room temperature, diced
1/2 tbsp ground cinnamon
25g powdered sugar + 2x vanilla sugar (2x8g)
25g butter, at room temperature, diced
Preheat the oven to fan 160°C/ conventional 180°C. Grease and base line a 20cm cake tin.
Sift the flour, cinnamon and sugar into a bowl.
Add the egg, milk and melted butter, then combine with electric mixer.
Beat well to make a thick, smooth mixture.
Spoon into the tin and spread evenly.
Scatter the cherries over the mixture and gently press them in.
Sift the flour, cinnamon and sugar into a bowl.
Add the egg, milk and melted butter, then combine with electric mixer.
Beat well to make a thick, smooth mixture.
Spoon into the tin and spread evenly.
Scatter the cherries over the mixture and gently press them in.
To make the topping, tip all the ingredients into a bowl.
Rub in the butter with your fingers to make a crumb-like mixture.
Scatter the topping over the cherries.
Rub in the butter with your fingers to make a crumb-like mixture.
Scatter the topping over the cherries.
Bake for 30-35 minutes.
Set aside until cool..
Enjoy!
.
Ciasto z wiśniami i odrobiną cynamonu
3/4 szklanki mąki
½ łyżki cynamonu
50g cukru pudru
1 jajo
4 łyżki mleka
85g masła, roztopionego
500g wiśni
cukier puder do posypania
50g mąki
1/2 łyżki cynamonu
25g cukru pudru + 2x cukru waniliowego (2x8g)
25g masła, w temp. pokojowej
Nagrzać piekarnik do 160°C z termoobiegiem lub 180°C z grzałkami. Posmarować formę 20cm masłem.
Przesypać make, cynamon i cukier do miski.
W środek wlać jaja, mleko i roztopione masło.
Zmiksować mikserem.
Przelać do przygotowanej formy.
Na wierzch położyć wydrylowane wiśnie.
Przygotować kruszonkę: Połączyć wszystkie składniki palcami.
Posypać nią ciasto.
Piec 30-35 minut.
Odstawić do ostygnięcia.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
***
Praise the Lord!
Praise God in His sanctuary;
Praise Him in His mighty firmament!
Praise Him for His mighty acts;
Praise Him according to His excellent greatness!
Praise Him with the sound of the trumpet;
Praise Him with the lute and harp!
Praise Him with the timbrel and dance;
Praise Him with stringed instruments and flutes!
Praise Him with loud cymbals;
Praise Him with clashing cymbals!
Let everything that has breath praise the Lord.
Praise the Lord!
Psalm 150
Alleluja.
Chwalcie Boga w świątyni jego,
Chwalcie go na ogromnym jego nieboskłonie.
Chwalcie go dla potężnych dzieł jego,
Chwalcie go za niezmierzoną wielkość jego!
Chwalcie go na głośnych trąbach,
Chwalcie go na harfie i cytrze!
Chwalcie go bębnem i pląsaniem,
Chwalcie go na strunach i na flecie!
Chwalcie go na cymbałach dźwięcznych,
Chwalcie go na cymbałach głośnych!
Niech wszystko co żyje chwali Pana!
Alleluja.
*
Recipe based on BBC food recipe
smak dzieciństwa... :)
ReplyDeletepiękne, słodkie, bajkowe :)
ReplyDeletewspaniały, zawsze z niecierpliwością czekam na Twoje przepisy, są fantastyczne!
ReplyDeleteAmazing cake!!I want a bit of it for breakfast))))
ReplyDeleteŁał! świetne! Bardzo jestem ciekawa smaku :)
ReplyDelete